👉Aproximativ 800 de ucrainieni au intrat in Romania azi noapte, prin punctul de trecere al frontierei de la Sighetu Marmatiei, dar cei mai multi dintre ei se afla in tranzit, urmand sa isi continue drumul care rudele si cunostintele lor din Vestul Europei. In zona vamii de la Sighet au fost instalate puncte unde cei care intra in tara primesc bauturi calde, apa, cartele telefonice si sfaturi despre locurile in care ar putea fi cazati, iar restaurantele din apropiere le ofera gratuit o masa calda. Cei mai multi intra in Romania pe jos, carand bagaje cu haine, pentru ca timpii de asteptare la trecerea cu masina depasesc deja 12 ore. O parte dintre acestia asteapta in apropierea vamii pana cand rudele lor aflate la rand cu masina reusesc sa treaca, iar ceilalti isi doresc sa ajunga in locurile din care pot gasi un mijloc de transport catre tarile in care vor sa ajunga. Extrem de putini dintre ei aleg sa ramana in Romania, iar cei care o fac, raman temporar la locuitorii din Sighetu Maramatiei, vobitori de limba ucraineana, sau in locurile de cazare oferite de autoritatile locale si de o manastire din zona. Acesta a fost si motivul pentru care tabara de refugiati de pestadionul din Sighet a ramas goala. In acest moment, NU au nevoie de haine, alimente sau incaltaminte, lucru transmis si de Raed Arafat, care i-a indemnat pe romani sa nu mai doneze mancare pentru ucrainienii ajunsi in Romania, pentru ca risca sa ramana nefolosita si sa se strice.
👉16 microbuze de transport persoane din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele CLUJ, Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov,, Mureș, Neamț și Sibiu au ajuns in Vama Siret din județul Suceava. Nouă dintre acestea vor rămâne în vamă pentru transportul cetățenilor ucraineni către destinațiile dorite, iar trei au fost direcționate către tabăra mobilă, devenită complet operațională, încă de ieri, pe stadionul Siret. Celelalte mijloace de transport vor asigura alte misiuni din dinamica operativa. Majoritatea refugiatilor din Ucraina ajunsi in Romania au nevoie doar de transport catre gari sau aeroporturi, de unde vor sa isi continue drumul catre rudele din strainatate.
👉Daca ucrainienii ajunsi in Romania nu au nevoie de ajutor alimentar, cei ramasi acasa in Ucraina, au nevoie de orice sprijin. Acesta a fost si motivul pentru care mai multi voluntari ai asociatiei va ajutam din Dej s-au mobilizat si strang ajutoare pentru poporul ucrainean. Ajutoarele vor ajunge la o asociatie din Sighetu Marmatiei, care se va ocupa mai apoi de transportul lor , in mod organizat, peste granita, in ucraina. Voluntarii dejeni aduna alimente sigilate neperisabile , Produse alimentare care nu necesită prelucrare termică, Produse de igienă personală, Produse alimentare si de igiena pentru copii, Produse medicale, haine in stare buna dar si hrana pentru caini si pisici. Reprezentantii asociatiei Va ajutam din Dej pot fi contactati la 0723 290 245.
👉Desi inca nu e nevoie de gazduirea refugiatilor departe de vama de la Sighet, si Primăria Municipiului Dej anunta ca vine în sprijinul cetățenilor refugiați din Ucraina. 100 de locuri de cazare, masă, inclusiv transport gratuit, direct din localitățile aferente punctelor vamale, sunt puse la dispoziție pentru cetățenii ucrainieni. Primarul municipiului Dej a discutat cu reprezentanți ai autoritătilor locale din localitățile de la granițele cu Ucraina, pentru a oferi sprijinul în funcție de fiecare situație în parte. De asemenea, municipalitatea dejeana transmite ca este deschisa oricăror solicitări ale refugiaților ucrainieni sau a autorităților ce ne solicită suport în acest sens.
👉Drumul judetean DJ107T, care face legatura intre centrul de comuna Maguri Racatau si localitatea Maguri a fost blocat inca de sambata dimineata, din cauza unor caderi de stanci de pe versanti. Stancile au acoperit ambele sensuri de mers, iar Consiliul Judetean, care este administratorul drumului, a trimis abia astazi o comisie care sa analizeze situatia, pentru ca a fost weekend. Pentru soferi, primaria a redeschis un drum comunal, impracticabil de obicei iarna, fiind folosit acum ca ruta ocolitoare. Dupa ce drumul va fi eliberat, autoritatile trebuie sa gaseasca si o solutie de stabilizare a versantului, care inca este instabil.
👉Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seara, la o casă din satul Guga, comuna Caseiu. In urma apelului la 112, la fata locului au fost trimise doua autospeciale de stingere ale pompierilor din Dej. Ajunsi acolo, salvatorii au gasit acoperisul casei cuprins de flacari pe o suprafata de aproximativ 20 de mp. Norocul proprietarilor a fost ca localnicii au intervenit in ajutor la scurt timp dupa sesizarea flacarilor, astfel ca focul nu s-a extins. Conform pompierilor, cauza probabilă a fost amplasarea necorespunzătoare a lemnelor față de mijloacele de încălzire. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.
👉Guvernul Romaniei a decis trimiterea in Ucraina a doua tranşe de ajutoare – combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente – în valoare totală de 3 milioane de euro. Cărbunaru. Totodată, Guvernul şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua răniţi ucraineni în reţeaua sanitară din România, atat in cea civila, dar si in spitalele militare.
👉Ministerul Apărării Naţionale anunta că a sesizat autorităţile competente cu privire la false ordine de chemare la mobilizare care se raspandesc pe retelele de socializare. Mapn a precizat ca totul este un fals grosolan si ca rezervistii din tara noastra nu au fost chemati nici macar pentru a fi actualizate evidentele. De asemnea, Ministerul apararii nationale infirma informatia conform careia in Romania s-ar reintroduce serviciul militar obligatoriu, suspendat in 1 ianuarie 2007.
👉Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej derulează un proiect educațional pentru copii și tineri la Dej, în preajma debutului primăverii.
În cadrul proiectului, astazi, la Muzeul Municipal Dej, se va desfășura un eveniment cu lansare de carte, prezentare de eseuri despre obiceiuri și tradiții de primăvară, cântece populare și proiecții de filme documentare.
Intitulat „Semne de primăvară – sărbători, obiceiuri și simboluri, la trecerea dintre anotimpuri”, evenimentul va debuta la ora 13:30, cu lansarea volumului „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Someșului Mic”, apărut la editura „Tradiții Clujene”. Manifestările continuă de la ora 14:30, printr-o serie de activități cu elevii de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej. Va fi vernisată o expoziție de fotografie, sub îndrumarea prof. Delia Mureșan, dar și o expoziție de mărțișoare, realizate de elevii dejeni, îndrumați de prof. Daniela Katona. Tinerii vor citi și eseuri despre obiceiuri și tradiții de primăvară, dar se vor bucura și de cântece tradiționale, interpretate de un grup de elevi, coordonați de prof. Ioana Breda Morar.
Finalul evenimentului va fi marcat prin vizionarea de filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj.
👉Astăzi vremea se va raci usor fata de zilele precedente, iar cerul va fi mai mult noros intreaga zi. Temperatura maxima nu va depasi 6 grade celsius, iar cea minima, din timpul noptii, vor cobori pana la -2 grade celsisu.
Alex Prunean