Judetul Cluj ramane in topul judetelor cu cele mai mari salarii din tara, arata ultimele date publicate de institutul national de statistica. Locul 1 Este ocupat de Bucuresti, cu in salariu mediu net de 4700 lei, cu aproape 40% mai mare decat media nationala. Abia apoi vine clujului cu un salariu mediu de 4000 lei, tot peste media nationala, urmat de Timis, cu 3800 lei.

Cele mai mici salarii raman tot in Teleorman si Bistrita-Nasad, in jur de 2500 lei.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca cele mai mari salarii le castiga cei din domeniul IT, din domeniul bancar si…cei din administratia publica. Cele mai mici salarii, in schimb, le-au avut cei din Horeca si din agricultura.

Datele de anul tracut arata ca femeile au castigat in medie mai putin cu aproape 5% decat angajatii barbati, in majoritatea domeniilor.

***

Primăria Municipiului Dej organizează joi,  6 octombrie, de la ora 18:30, la Centrul Cultural ”Arta”, spectacolul de teatru ,,Noi doi și un peron”.

Piesa de teatru va fi pusă în scenă de actorii Carmen Albu și Vlad Ajder,  regia semnată de Dan Mirea, iar textul este o adaptare după „Tanța si Costel” de Ion Băieșu.

,,Noi doi și un peron” este o comedie savuroasă ce îi are ca protagoniști pe eternii „el” și „ea”, presărată cu (probabil) cele mai importante momente ale unei căsnicii de… succes. Biletele la spectacol pot fi cumpărate zilnic de luni până vineri între orele 10:00-16:00 de la Centrul Cultural ”Arta” . Pretul unui bilet este 20 lei.

***

Un șofer care circula aseara pe șoseaua Gherla – Cluj-Napoca a fost luat prin surprindere de apariția pe șosea a unui cerb.

Accidentul s-a produs în jurul orei 22. Mașina circula spre Gherla, iar impactul nu a putut fi evitat, animalul fiind lovit în plin. Acesta s-a prăbușit pe carosabil, iar la scurt timp, a decedat, spun martori oculari, citati de Gherlainfo.ro.

Potrivit acestora, autovehiculul implicat a fost serios avariat, iar șoferul acuza răni la cap și la o mână, primind ajutor de la o ambulanta.

_____

 

Polițiștii rutieri din Gherla au continuat in ultimele zile activitățile pentru impunerea respectării legislației rutiere de către participanții la trafic.

Activitățile de control și abaterile constatate au condus la reținerea a șase permise de conducere. Patru dintre șoferii rămași pietoni se aflau și sub influența alcoolului.

În total au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale.

În aceeași perioadă s-a acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și în comunele învecinate cu Gherla. Acolo au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, a fost reținut certificat de înmatriculare și un permis de conducere, în cazul unui conducător auto care avea o alcoolemie de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat

***

Primele doze de vaccin împotriva gripei sezoniere au ajuns la Cluj și a început distribuirea către medicii de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, în acest an au fost achiziționate un număr de 1,5 milioane de doze de vaccin gripal sezonier.

Un milion de doze au fost deja distribuite în întreaga țară, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De asemenea, în această săptămână vor fi distribuite și restul dozelor, respectiv 500.000.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice, copii şi bătrâni din centrele de ocrotire, personal medical și personal medical din instituțiile de ocrotire pentru copii și batrâni, precum şi gravidele.

***

Pe 5 octombrie, dată care pică într-o zi de miercuri, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației. Această zi va fi liberă atât pentru elevi cât și pentru profesori.

Ziua a fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară global, potrivit Agerpres.

Ziua liberă vine cu două săptămâni înainte de prima vacanță din acest an școlar.

***

 

Alex Prunean