👉Proiectul noii centuri ocolitoare pe care primaria Dej vrea sa o faca pe cont propriu, intra in dezbatere publica. Vineri, de la ora 12, in sala mare a primariei dej are loc o sedinta de dezbatere publica pentru coridorul de mobilitate urbana auto-velo si pietonal, prin realizarea unei strazi de legatura intre strada 1 mai si Bistritei. Documentele tehnice pot fi consultate deja la sediul primariei Dej, la camera 38, iar sugestii pot fi trimise pe mailul primaria@dej.ro. Va reamintesc, in bugetul din acest an a fost propusa finantarea unui drum de legatura intre strada 1 Mai si strada Bistritei. Drumul ar porni din zona de unde incepe digul Somesului, ar traversa raul pe un pod care ar urma sa fie construit paralel cu podul CFR, iar mai apoi soseaua ar continua paralel cu calea ferata, peste terenurile agricole si ar urma sa iasa in zona benzinariei R&R. Soseaua, care nu ar avea rang de Drum National ci doar de strada din interiorul orasului, ar putea fi finantata in cadrul proiectelor de mobilitate urbana si ar fi o alternativa pentru centura ocolitoare promisa de ministerul transporturilor de atatia ani.
👉Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Poliția Română avertizează oamenii să nu deschida mesajele audio primite prin SMS, care sunt o nouă metodă a infractorilor de a sustrage informații și date din telefonul mobil. Aceste mesaje sunt primite de utilizatori de cateva zile si incep cu “Ai un nou mesaj vocal…” urmat de un link, pe care sub nicio forma nu trebuie sa il accesam.
Scopul principal al atacatorilor este extragerea de la potențialele victime a datelor sensibile (personale, financiare și de autentificare). Nu furnizați astfel de date la cerere, după accesarea unor link-uri provenite din surse dubiose.
Sfatul specialistilor este acela de a sterge acest tip de mesaje inainte de a le deschide.
👉Dejenii platesc mai mult pentru calatoria cu taxi-ul. Alesii locali au aprobat in ultima sedinta ordinara de consiliu majorarea tarifului maximal de distanta pentru taxi la 3,5 lei pe km. Astfel, conform hotararii, tariful de pornire pe timp de zi este de 3,2 lei, iar cel de noapte, 3,8 lei. Pe timp de zi, dejenii platesc 3,5 lei pe kilometru, in timp ce pe timp de noapte, un kilometru costa 3,8 lei. Stationarea pe timp de zi costa 35 lei ora, in timp ce stationarea pe timp de noapte este 38 lei / ora.
👉Au fost incidente aseara in timpul meciului dintre Universitatea Cluj si Petrolul Ploiesti, incheiat cu 3-1 pentru formatia clujeana. Conform unui comunicat al jandarmeriei, în pauza dintre reprize, membri ai galeriei oaspete și gazde au încercat să pătrundă pe suprafața de joc prin distrugerea unor porțiuni din gardul care separă peluza, respectiv prin escaladarea gardului care desparte tribuna 2 de suprafață de joc.
Un suporter al universitatii Cluj a reusit sa ajunga pe suprafata de joc, provocand galeria oaspetilor.
Acesta a fost imobilizat de către stewarzi în vederea aplicării măsurilor legale. Întrucât stewarzii nu puteau face faţă acestei situații tensionate, Jandarmeria a constituit un cordon de ordine pentru a împiedica pătrunderea celorlalți suporteri pe suprafaţa de joc şi conflictul direct între galerii, folosindu-se în acest sens substanțe iritant lacrimogene.
De asemenea, spun jandarmii, sunt în derulare activităţi de identificare a tuturor celor implicaţi în aceste incidente, urmând a se dispune măsurile legale împotriva acestora.
👉Fotbalistii care lovesc mingea cu capul, in pericol de dementa si chiar moarte, conform unui studiu. Cercetătorii britanici vor recruta 120 de foşti fotbalişti profesionişti în vederea elaborării unui nou studiu privind diverse măsuri pentru reducerea riscului demenţei în rândul jucătorilor, transmite Reuters.
Studiul îşi propune să se bazeze pe un altul, din 2019, care a constatat că riscul de demenţă şi tulburări asociate a fost de trei ori şi jumătate mai mare în rândul foştilor jucători profesionişti decât în rândul populaţiei obişnuite.
Noul proiect, finanţat în comun de Federaţia engleză de fotbal (FA) şi FIFA, va folosi o serie de teste pentru a compara sănătatea creierului la foşti jucători cu vârste între 40 şi 59 ani, comparativ cu populaţia normală şi va explora căi de a reduce acest risc. Studiul original a fost lansat după afirmaţiile că un fost jucător al lui West Bromwich a murit în urma unui traumatism cranian repetat. Câţiva componenţi ai echipei Angliei, câştigătoarea Cupei Mondiale 1966 au murit după ce au suferit de boli ale funcţiei creierului despre care se crede că sunt legate de lovirea mingii cu capul.
👉Au fost din nou probleme ieri pe aeroportul din Cluj, dupa ce o cursa aeriana a companiei Wizz-air care trebuia sa ajunga la Treviso, in Italia, s-a intors la sol nu dupa mult timp de la decolare. Conform reprezentantilor aeroportului clujean, pilotul a raportat turnului de control o eroare tehnica la bordul aeronavei, astfel ca a primit indicatia sa se intoarca la sol. Dupa doua ore de verificari, timp in care pasagerii au asteptat in terminal, oamenii au fost imbarcati din nou si au decolat in jurul orie 17 catre Italia.
👉Hepatita acuta severa de cauza necunoscuta este noua forma a bolii care ii sperie pe medicii din intreaga lume, din cauza modului in care se manifesta. Conform unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii din Romania, biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 Aprilie, 169 de cazuri de hepatita severa de cauza necunoscuta inregistrate la copii cu varsta intre 1 luna si 16 ani.
Acest cazuri au prezentat insuficienta hepatica, adesea severa, niveluri ridicate ale enzimelor care indica citoliza hepatica si icter. Cazul raportat de Romania este al unei fetite in varsta de 5 ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie. Nu a fost detectata nici o infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat.
Copilul nu a calatorit in strainatate si nu are nici o legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa.
👉Antreprenorii, din nou capusati de stat. Toate firmele – societăți comerciale, pfa-urile, întreprinderi individuale sau alte entități economice ar putea fi obligate să plătească o taxă cuprinsă între 10 și 100 de euro pe an. Taxa ar fi necesară pentru înscrierea în Catalogul firmelor, potrivit unui proiect de act normativ. Acesta va fi prezentat astazi de Camera de Comerț și Industrie a României. Conform proiectului, depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor va fi condiționată de înscrierea în acest catalog, dar și de obținerea unui certificat de competenţă de către un reprezentant legal al firmei, document achitat tot către CCIR. Scopul inscrierii obligatorii in acest registru este acela de a se promova.
👉La final, datele meteo. Astazi vremea va deveni instabila in a doua parte a zilei, cand sunt sanse insemnate de precipitatii. Chiar si asa, temperaturile se vor pastar ridicate, in jurul valorii de 20 de grade, iar minima de la noapte va cobori la 8 grade
Alex Prunean
Vizualizari: