Elevii s-au intors astazi la cursuri din minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Au fost primele zile libere după vacanța de iarnă, care abia s-a încheiat.
Anul școlar 2022-2023 a venit cu modificări în structura cursurilor. Astfel, este pentru prima dată când elevii au 5 vacanțe într-un an școlar, după ce cursurile au fost structurate pe module.
Următoare vacanță a elevilor va fi de o săptămână și, la decizia inspectoratelor şcolare, va fi programată în în perioada 6 – 26 februarie.
Următoarea vacanță va fi între 7 aprilie – 18 aprilie, respectiv de vineri până marți.
Vacanţa mare va fi între 17 iunie 2023 și 3 septembrie 2023.
*
Fotbalistul dejean Cătălin Itu va evolua în Liga 2, la Poli Iași, o rivală a Unirii Dej în lupta pentru Play-off. Mijlocașul în vârstă de 23 de ani a fost împrumutat de CFR Cluj, până în vară, la clubul din Copou, scrie dej24.
Născut la Dej pe 26 octombrie 1999, Cătălin Itu și-a făcut junioratul la Unirea Dej. În 2018 a ajuns la CFR Cluj, alături de care a câștigat de patru ori campionatul, marcând 7 goluri în 61 de meciuri. În sezonul 2021-2022 a fost împrumutat la Dinamo București.
Întors la CFR Cluj, mijlocașul nu a mai prins niciun meci pentru formația lui Dan Petrescu, fiind doar rezervă. A jucat, în schimb, în Liga 3, la a doua echipă a feroviarilor.
Acum, clujenii l-au împrumutat la Poli Iași, echipă care, la fel ca Unirea Dej, luptă pentru Play-off-ul eșalonului secund.
*

Cumpararea toaletelor publice de lux a devenit o cheltuiala recurenta pentru primaria Cluj-Napoca, ba chiar o obisnuinta anuala. Jumatate de milion de euro au fost cheltuiti pana acum pe cumpararea unor astfel de toalete care au fost amplasate in oras, iar acum, la inceput de an PRIMARIA a mai platit 226 000 euro pt cumpararea altor patru bucati. Investitia nu va fi recuperata niciodata, avand in vedere ca taxa pt utilizarea unei astfel de toalete este de …. 50 BANI! Clujul e campion doar la numarul de toalete cumparate, pt ca la pret, castiga Brasovul, care anul trecut a cumparat toalete smart cu 73 000 euro bucata.

*
_
Spitalul Municipal Dej organizează joi, 26 ianuarie, o nouă sesiune de recoltare mobilă de sânge, în intervalul orar 8:30-13:30, în incinta Policlinicii Dej, la etajul 1, în sala de ședințe.
Sesiunea de recoltare mobilă de sânge – care se adresează cetățenilor din Dej și din localitățile limitrofe – este organizată de Centrul Regional de Transfuzie Cluj, în colaborare cu Spitalul Municipal Dej.
*
Pentru donatorii de sânge care s-au vaccinat trebuie să treacă :
* 7 zile de la data vaccinării cu  PFIZER sau  MODERNA
* 28 zile de la data vaccinării cu  ASTRAZENECA sau JOHNSON & JOHNSON
*
Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani
– greutate peste 50 kg
– tensiune arterială in limite normale
– puls regulat, 60-100 bătăi/minut
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
Toate conditiile dar si beneficiile ca donator le gasiti pe site-ul radiofir.ro sau spitaluldej.ro
*
Turismul romesc isi revine cel mai lent dupa pandemie. Mai mult, anul trecut in statiunile din tara noastra au ajuns cu 2 milioane de turişti, atât români, cât şi străini, mai puţin decât în 2019.
Unităţile de cazare din România au înregistrat o scădere de circa 20% anul trecut comparativ cu perioada prepandemică, ceea ce situează turismul românesc la coadă, având printre cele mai lente reveniri, conform datelor Eurostat.

Cu doar 29 milioane de înnoptări în 2022, România are printre cele mai mari scăderi comparativ cu 2019, urmată de Ungaria, Slovacia şi Letonia. Singurele ţări din Europa care au avut o creştere a numărului de înnoptări anul trecut faţă de perioada prepandemică sunt Danemarca, Olanda şi Belgia. Cu toate acestea, Slovenia, Franţa şi Suedia s-au apropiat semnificativ de nivelul din 2019, având scăderi de sub 5%.
*
Poliţia Română transmite ca în cazul în care aţi primit un e-mail cu mesajul ”Alertă de tentative de atac cibernetic”, acesta este un fals şi avertizează că, deși perioada sărbătorilor s-a încheiat, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing.
Pentru a rămâne în siguranţă în mediul online, politistii nerecomanda sa evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor.
În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, spune Poliţia, într-un comunicat.
*

 

Alex Prunean