Cine-mparte, parte-si face. Senatul a adoptat, ieri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ, deși CCR a transmis că majorările sunt neconstituționale. Este vorba de salariile președintelui, miniștriilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia. Astfel, salariul presedintelui ar creste la 27600 lei pe luna, al presedintelui senatului 26 000 lei pe luna, iar un ministru ar urma sa incaseze 24 000 lei lunar. Primarii municipiilor resedinta ar urma sa incaseze 20 800 lei lunar, in timp ce primarul unei comune va avea un salariu de 13 800 lei pe luna. Camera deputatilor va fi for decizional.

***

Poliţia Română va schimba celebrele Loganuri cu autospeciale BMW 320ix care ating 100 de km/h în opt secunde. Potrivit Sindicatului Europol, la nivelul IGPR a fost desfașurată o licitație pentru cumpararea celor 600 de autoturisme pentru Politia Rutiera, achizitie finantata prin fonduri europene.

 

Primul contract a fost semnat deja cu Automobile Bavaria, la mai puțin de o lună după semnarea acordului cadru. Astfel, reprezentantul BMW România va trebui să livreze în maximum 270 de zile (așa cum prevede caietul de sarcini) 100 de autospeciale BMW seria 3 pt politie, urmand ca restul sa fie livrate ulterior. Masinile vor fi pe benzina, vor avea o capacitate cilindrica minima de 1900 cm3, transmisie 4×4 permanenta si cutio automata cu 8 trepte.

***

Un Program de Formare în domeniul traficului de persoane şi al impactului traumei în asistenţa victimelor va fi lansat la Cluj-Napoca. Acesta este gândit pentru polițiștii care răspund la apelurile victimelor care sună la 112.

Elementele de bază ale cadrului legal în domeniu, tipologia victimelor şi a traficanţilor, indicatorii diferitelor forme de exploatare, Mecanismul Naţional de Identificare şi Referire, îngrijirea centrată pe traumă, precum şi impactul expunerii la evenimente traumatizante asupra operatorilor vor face obiectul sesiunilor de formare.

10 sesiuni de formare vor avea loc în perioada septembrie – noiembrie 2022, oferind participanţilor instrumente de identificare timpurie a situaţiilor de risc, dar şi o mai bună înţelegere a fenomenului traficului de persoane.

***

____

Ionuț, un tanar in varsta de 27 de ani din Magoaja, care in urma cu 3 luni s-a electrocutat la locul de munca, are mare nevoie e ajutorul semenilor. In urma electrocutării a rămas inconștient câteva minute, timp în care creierul a rămas fără oxigen, afectându-l foarte tare. După lungi eforturi ale medicilor i-au revenit semnele vitale dar a rămas în coma indusă. În prezent e în stare comatoasa vegetativă iar singurul loc unde i s-au dat șanse de recuperare este la cunoscuta Clinica de Medicina Hiperbară Livezeni din Târgu Mureș. Costul pentru o singura zi de spitalizare este de 1600 de lei, iar tratamentul paote dura saptamani sau luni, astfel ca suma totala a spitalizarii depaseste cu mult posibilitatile familiei.

Toate conturile unde il puteti ajuta pe ionut le gasiti pe site-ul RADIOFIR.ro, dar informatii puteti obtine si de la familie la numarul de telefon 0763135376 .

***

Comisarii OPC CLuj au efectuat un control la zona de restaurante din cadrul Iulius Mall Cluj-Napoca, iar neregulile descoperite au fost nenumarate. Opt dintre ele au fost sanctionate cu 245 000 lei, iar 4 au fost inchise pana la remedierea deficientelor. Principalele nereguli pe care le-au gasit inspectorii OPC au fost prezența gândacilor de bucătărie în număr foarte mare în spațiile de tranzit, Existența unor căi de acces improprii desfășurării activității de alimentație publica, Comercializarea unor produse cu data limită de consum depășita, schimbarea stării termice a unor produse și preparate, dar si Comercializarea unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare.

***

Institutul Național de Statistică a dat publicității indicii prețurilor de consum la sfârșitul lunii august 2022.

Cea mai mare scumpire, de 70% în ultimul an, s-a înregistrat la gaze naturale. Efectul va fi resimțit din plin de oameni la portofel în sezonul rece care bate la ușă.

Produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult sunt cartofii (+54%), uleiul (+50%), făina (+34%).

Singurele servicii în care prețurile au rămas aproximativ la fel sau sunt chiar mai mici sunt cele de poștă, telecomunicații, abonamente de radio și televiziune.

 

Alex Prunean