👉Doua biciclete, doua carti si doi cititori. Asa poate fi caracterizata pe scurt aventura spre Cercul Polar in care pornesc in aceasta saptamana doi clujeni – un scriitor si un specialist in resrse umane. Cei doi vor ajunge pe doua roti pana in nordul Norvegiei , pe insula Svalbard, acolo unde estimea sa junga pana pe 5 iulie. Totul pentru a atrage atentia asupra celor doua lucruri de care, din pacate ne indepartam tot mai mult: miscarea si cititul. Din aventura vor face parte poetul clujean Gabriel Bota alaturi de Rudolf Nyari, vicepresedinte al festivalului de carte de la Cluj-Napoca. Traseul este unul dificil, cu start în Helsinki și cu final în Insula Svalbard, in oceanul Arctic. Timp de 8 zile vor pedala cate 200 de kilometri pe zi, insa asta doar pe continet, pentru ca mai apoi, vor ajunge in “marele pustiu alb”, unde vara pe care o stim noi aici, este o necunoscuta. Pentru ca vor merge singuri, neasistati de nicio masina, vor putea lua cu ei in bagaj doar strictul necesar, bagaj din care nu vor lipsi cartile.

👉Comuna Mica va fi legata de Dej printr-o pista de biciclete. Consiliul Județean Cluj a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, parteneriatul realizat împreună cu localitatea Mica în vederea construirii unei piste de biciclete finanțabilă prin PNRR.
Pista de biciclete propusă prin proiect va avea o lungime de 4,8 km, cu o lățime  de minim 2 m organizată în dublu sens, respectiv 2 piste cu lățimea de 1 m, câte una pentru fiecare sens de circulație. Pista va incepe de la limita administrativă a Municipiului Dej și va avea final la intrare în localitatea Nireș. Aceasta se va amplasa în lungul drumurilor județene DJ 161D si DJ 172 F, în exteriorul șanțurilor existente.
Valoareea proiectului se ridică la 2 milioane de lei.

👉Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal organizează în data de 24 iunie un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Iei. Evenimentul se va desfășura în cadrul Muzeului Municipal, unde vor fi organizate activități variate. Începând cu ora 14:00 în Sala Multimedia vor rula scurte filmulețe cu tematică etnografică. De la ora 15:00 în curtea Muzeului Municipal se vor desfășura ateliere de cusături, alături de Rus Voichița, brâie și mărgele alături de Anca și Daria Motogna, împletituri alături de Ina Bărbuță și alte meșteșuguri ce nu trebuie niciodată uitate..

👉O femeie in varsta de 59 de ani din Dej a ajuns ieri la spital, in urma unui accident care a avut loc pe valea codorului. Aceasta se afla la volanul unui autoturism si a vrut sa efectueze o manevra de intoarcere. Nu s-a asigurat, astfel ca a fost izbita in plin de autoturismul unei alte soferite, in varsta de 28 de ani. Femeia care a provocat accidentul a ramas blocata in masina, fiind scoasa de pompieri si transportata la spital. Din fericire, starea ei este buna.

👉O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat ieri din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, pentru a efectua o misiune de transport umanitar a doi pacienți aflaţi în stare gravă, pe ruta Otopeni – Cluj – Hanovra (Germania).
Echipa medicală care a monitorizat pacienții pe timpul zborului a fost formată din specialiști din cadrul SMURD și ai Bazei 90 Transport Aerian, iar transportul pacienţilor de la unitatea spitalicească către aeroport s-a realizat cu ambulanțe ale SMURD. Cele doua persoane transferate in Germania sunt victimele exploziei de duminica de la Apahida, cand o casa a sarit in aer in urma unei acumulari de gaze. pentru ca in tara noastra nu mai sunt locuri libere in spitalele de mari arsi, s-a luat decizia ca cei doi pacienti sa fie transferati in germania..

👉TIFF incurcat de vantul puternic. Două proiecții ce trebuiau să aibă loc asrara în aer liber au fost reprogramate, din cauza vântului puternic care ar putea afecta ecranele.
Astfel, filmul „Căpitanul Volkonogov a scăpat”, programat la ora 21.45 în Piața Unirii a rulat inainte de miezul noptii la Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, filmul „Cel mai tare șef”, care trebuia să fie proiectat la ora 21.45 în Parcul Poligon din Florești va rula săptămâna viitoare, luni, 27 iunie, de la ora 21.45, în aceeași locație.

Cinefilii care nu mai pot merge la proiecțiile reprogramate își pot cere banii înapoi sau pot opta pentru un voucher TIFF.

👉Conform unui studiu eurostat, România şi Bulgaria sunt cele mai ieftine ţări UE, cu preţuri cu 44% sub media europeană. In schimb, cele mai scumpe tari sunt Danemarca şi Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană. Cele mai mari diferenţe au fost observate la hoteluri şi restaurante, unde preţurile din ţările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel, preţurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în ROmânia şi 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca şi 137% în Suedia. Pe locul doi în topul diferenţelor se află alcoolul şi ţigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria, Polonia şi Ungaria, iar cele mai scumpe în Irlanda, Finlanda, Suedia şi Danemarca.
Cea mai ieftină mâncare şi băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde preţurile sunt la 69% din media UE, urmată de Polonia (72%). În schimb, cele mai scumpe produse de acest tip sunt în Luxemburg (125% faţă de medie), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, preţurile nu diferă prea mult de la o ţară la alta, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.

👉La final datele meteo. Vremea se mentine calda si frumoasa, cu cer senin si fara sanse de precipitatii. Maximele vor ajunge pana la 26-27 de grade, in timp ce minimele de la noapte vor cobori pana la 10 grade.

 

Alex Prunean