👉1 milion de români angajaţi pe contracte part-time vor trebui să plătească, de la 1 august, impozite la nivelul salariului minim. Asta, dupa ce in disperarea de a obtine cat mai multi bani la Buget, Guvernul a adoptat o ordonante de urgenta care supra impoziteaza munca part-time. Până acum, dacă un angajat lucra o oră pe zi, plătea 119 lei taxe către stat, iar pentru două ore se plăteau 238 de lei. De la 1 august, indiferent ca vorbim de o oră sau două, se vor plăti 1.083 de lei.
1,1 milioane de contracte part-time se află acum în derulare în România, iar mai bine de jumătate vor dispărea din cauza acestei suprataxări. Analistii spun că se va extinde munca la negru, iar angajații respectivi nu vor mai beneficia de asigurări precum cea de sănătate, iar la buget nu vor veni mai mulți bani, așa cum se așteaptă guvernanții. Asociaţiile de proprietari, de exemplu, nu știu ce să facă cu angajații de la curățenie care lucrează doar 2 ore dimineața si pentru care platesc taxe doar pentru cele ore, nu pentru 8, asa cum va fi de la 1 august.

👉O echipă formată din 18 medici și asistente de la Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj și de la Spitalul Universitar de Urgență București s-a prezentat miercuri la sediul Penitenciarului Gherla.
Este vorba despre o acțiune de testare și recoltare pentru hepatita B și C, în rândul persoanelor private de libertate, custodiate în instituția penitenciară.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei “Liber de hepatită”, iar pentru operativitate, personalul medical a fost organizat în trei echipe, care au efectuat testări simultane detinutilor.
La momentul actual, având în vedere amploarea activității și numărul ridicat de detinuti de la Penitenciarul Gherla, activitatea este în curs de desfășurare, fiind testate până în acest moment un număr de 72 persoane.
Depistarea timpurie a infecției virale este primul pas pentru prevenirea afectării severe a ficatului, testarea oferă șansa de a accesa tratament adecvat în timp util.

👉Luna lui cuptor isi va arata forta in urmatoarele zile. Începând de vineri, 22 iulie, vremea va fi tot mai caldă in cea mai mare parte a României. În centrul țării, inclusiv în județul Cluj, s-a emis cod galben pentru o perioadă de trei zile, în timp ce vestul țării  va fi sub cod portocaliu.

Disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general, temperaturile maxime vor urca până la valori de 35-37 de grade. Nopțile vor fi tot mai calde,  cu 18-20 de grade la primele ore ale dimineții.

👉Mare atentie. Au intrat in vigoare noile amenzi pentru lipsa rovinetei si nu sunt deloc mici. Concret, pentru autoturisme, amenda este cuprinsă între 275-550 de lei . Pentru vehiculele de transport marfa cu masa mai mica de 3,5 tone, amenda ajunge la 1900 lei, pentru cele pana in 7,5 tone, amenda maxima este de 3100 lei, iar cele de pana la 12 tone, vor plati pentru lipsa rovignetei o amenda de 7100 lei.

👉Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția că au apărut noi mesaje false trimise în numele instituției, privind plata impozitelor.
La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenționează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituției.
Prin acestea, contribuabilii sunt anunțați că au de plătit „impozite către sistemul bugetar din România”, arată ANAF.
Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate”, atrag atenția reprezentanții instituției.
ANAF precizează că a dezvoltat și a pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV), pentru o comunicare securizată cu instituția.

👉Prețul berii va crește începând cu 1 august, având în vedere că acciza la alcool a fost majorată de Guvern. Acciza a crescut cu 20%.
Cei din domeniul Horeca spun ca este greu de făcut un calcul despre cât reprezintă acciza în prețul berii pentru că depinde de fiecare producător în parte și de marjele cu care lucrează.
Specialistii spun ca in primele 4 luni ale anului piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în raport cu aceeași perioadă din 2021, după 2 ani de stagnare.
Pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor și al creșterii accizei la bere se astepta o contracție și mai mare a pieței și consecințe economice negative care se vor resimți atât imediat, dar și în următorii ani.

👉Cel mai nou hotel de 5 stele construit în România, la Cluj-Napoca, va avea timp de 6 zile, între 3 și 8 august, tematică UNTOLD. Oaspeții hotelului de 5 stele, în care s-au investit peste 22 de milioane de euro, se vor putea bucura de experiențe desprinse din magia și universul unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume – UNTOLD. Turiștii străini sunt cei mai curioși să încerce experiența unui hotel tematic. Cea mai spectaculoasă cameră a hotelului UNTOLD a fost închiriată de un oaspete din Japonia.
Acesta a plătit peste 10.000 de euro pentru 4 nopți de cazare. Printre surprizele pregătite de organizatori pentru turistul japonez se numără amplasarea unui pupitru de DJ în cameră turistului.

👉Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că personal nu sprijină o eventuală reintroducere a stării de alertă, pe fondul creșterii cazurilor de Covid-19. Ministrul spune ca Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control si nu crede că vom ajunge într-o astfel de situație.
Acesta spune că, în acest moment, la nivel național sunt ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienții Covid. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii insista ca guvernele sa reintroduca masca obligatorie in spatiile inchise, momentan, in Romania ramane doar la nivel de recomandare. 6700 de cazuri covid au fost inregistrate in Romania in ultimele 24 de ore si 12 decese.

 

Alex Prunean