CFR complică lucrurile pentru trenul metropolitan al Clujului, care are rolul de a ajuta zecile de mii de oameni ce locuiesc in afara orasului sa ajunga la munca, mai rapid, pe calea ferata. Proiectul prevedea ca trenurile care vor circula precum un metrou usor sa foloseasca actualele sine ale CFR-ului, dar compania de stat si-a dat seama abia acum ca infrastructura invechita nu ar face fata unui numar atat de mare de garnituri. Trenul metropolitan ar urma sa lege localitatile Nădășelu și Bonțida din zona metropolitana a Clujului, pe o distanta de 43 de kilometri. A fost gandit pentru a facilita naveta a zeci de mii de oameni care muncesc in Parcurile Industriale din afara orasului sau care traiesc in localitatile satelit. Trenurile ar urma sa opreasca in 21 de statii ale CFR-ului, iar doua vor fi nou construite: una la aeroport si una la parcul industrial. In orele de varf, vor circula la intervale de 30 de minute, iar o calatorie de la un capat la altul va dura putin peste o ora. Proiectul a fost facut in asa fel incat sa se foloseasca actualele linii ale CFR-ului, care se suprapun perfect cu traseul propus. Acum insa, cand aproape toata documentatia a fost finalizata, compania feroviara de stat si-a dat seama ca infrastructura mult prea veche pe care o au nu ar face fata unui flux asa mare de trenuri si ar trebui un al treilea fir de cale ferata, paralel cu cele 2 existente.

Specialistii in infrastructura spun ca pe traseul actual au circulat trenuri cu o frecventa mult mai mare decat cea propusa acum, de 6 garnituri pe ora, si ca o solutie mai ieftina si mai eficienta ar fi trecerea la semnalizari automate si o coordonare digitala a traficului, in locul clasicului impegat de miscare din fiecare gara.

Ionut CIurea – asociatia pro infrastructura – prin tel – ne zice de ce nu e nevoie de al treilea fir…
*
Starea baiatului in varsta de 7 ani, accidentat de o masina pe strada Mihai Viteazu din Dej, este una buna. In mod miraculos, spun medicii, acesta s-a ales doar cu cateva zgarieturi si vanatai. Ajuns la Spitalul Municipal Dej a fost evaluat de medici si investigat la ecograf, insa totul a parut in regula. De asemenea, nu avea suspiciuni de fracturi. Totusi, medicii au decis sa ramana cateva zile sub supraveghere si a fost transferat la Chirurgie Infantila la Cluj-Napoca, dar parintii l-au externat pe semnatura.
Pe de alta parte, oamenii din zona spun ca nu de putine ori au observat cand baiatul si fratii lui au sarit intentionat in fata masinilor care trec pe acolo si se gandesc ca ar putea fi o metoda prin care vor sa faca bani. Acest lucru trebuie sa il stabileasca politistii in urma anchetei pe care au deschis-o deja.
*
169 km/h, pe DN 1C, în localitatea Cășeiu. Aceasta este viteza cu care a fost surprins un autoturism de aparatul radar. Conducător este un tânăr de doar 18 ani din Caseiu, incepator. Tânărul a fost sancționat contraventional cu 1305 lei, iar dreptul lui de a conduce autovehicule a fost suspendat pentru 120 de zile.
Conform politiei, viteza excesivă se numără printre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Saptamana trecuta, in doar o zi, polițiștii au constatat și sancționat 52 de fapte contravenționale pe DN1C, iar cele mai multe dintre acestea, 45, au reprezentat depășiri ale vitezei regulamentare.
_
Perchezitii la firme fantoma din mai multe judete. Astazi sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au fost efectuate 18 percheziţii, în 6 judeţe, la persoane bănuite de evaziune fiscală. Perchezitiile au loc în judeţele Mureș, Cluj, Alba, Ilfov, Prahova, Galați și în municipiul București, la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2017, mai multe persoane, în calitate de reprezentanţi legali ai unei societăţi comerciale din judeţul Mureș ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a unor facturi fiscale fără conținut economic real, de la 2 societăți comerciale de tip fantomă.
Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de peste 1,4 milioane de lei.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
*
Colegiul Farmaciştilor din România anunţă că vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program pilot.
Potrivit sursei citate, vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.
Lista farmaciilor, în continuă completare, unde se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii la rubrica Pacienti/Farmacii. Pana acum, la icio farmacie din Dej nu se vaccineaza antigripal.
*
A inceput distribuirea voucherelor în Programul pentru creșterea natalității. Primele zece doamne care s-au înscris în program vor primi tichetele pentru tratamentul prescris de medicul specialist, dar Sute de tichete vor fi transmise în perioada următoare prin posta.
Sunt deja aproape 8.100 de solicitări de sprijin din partea cuplurilor sau femeilor care se luptă cu infertilitatea. Comisia de validare a analizat deja peste 600 de dosare și dintre acestea au fost declarate eligibile 350 de dosare.

Sprijinul financiar în valoare de 15.000 de lei, acordat de Guvernul României, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ajunge la beneficiari sunt forma a două vouchere:
– un tichet în valoare de 5.000 de lei pentru tratamentul medicamentos, din rețeaua farmaciilor partenere
– un al doilea voucher, în valoare de 10.000 de lei, pentru procedura de embriotransfer, dacă medicul consideră că prima etapă este un succes.
*

 

Alex Prunean

Vizualizari: