Decizie controversata a judecatorilor clujeni. Cel mai mare dosar de lupte de caini de la noi din tara, inregistrat in luna iunie, in care se fac cercetari in judetele CLUJ, SALAJ si BRASOV… a fost gestionat in gluma, se plang iubitorii de animale. In luna IUNIE, politistii au facut mai multe perchezitii in cele 3 judete, iar in judetul CLUJ au prins in flagrant o lupta de caini periculosi si o canisa in care se aflau 76 de caini antrenati si folositi la lupte de caini pe bani. Practic cainii erau pusi sa lupte pana la moarte pentru ca erau folositi doar MOMEALA pentru luptele dintre cainii unor cetateni sarbi si italieni care veneau aici si plateau mii de euro pentru aceste lupte. CAINII au fost ridicati si dusi la un adapost privat din Turda, iar ieri, CURTEA DE APEL a decis DEFINITIV CA CEI 76 de CAINI FOLOSITI MOMEALA IN LUPTE SA SE INTOARCA LA INCULPATI.
*
Femeile din Regiunea Nord-Vest cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, pot beneficia de testare mamografică gratuită.
Mamografiile se realizează la centrul EPIC – Educație, Prevenire, Informare și Control al Cancerului, situat în comună Gilău pe bază de programare la numărul de telefon 0758.621.395. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din întreaga lume, iar în România reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind prima cauză de mortalitate din totalul tipurilor de cancer întâlnite la femei.
*
Gripa face victime si in judetul Cluj. In ultima ssaptamana au fost inregistrate 3 decese in judetul nostru din cauza virusului gripal de tip A. Doua dintre persoane erau nevaccinate dar pentru a treia nu se cunoaste istoricul vaccinurilor. In prezent, in judetul Cluj sunt 249 de cazuri de gripa, mai putine cu 3 fata de saptamana trecuta. de asemenea, 339 de cazuri de pneumonie sunt tratate in prezent in spitalele din judet si peste 3168 de pacienti au fost diagnosticati cu infectii respiratorii. In ceea ce priveste vaccinul antigripal, din cele 54000 doze alocate judetului nostru, mai sunt disponibile 2000, in cabinetele medicilor de familie.
*
Un barbat in varsta de 35 de ani din Dej a ajuns in stare grava la spital in urma unui accident rutier care a avut loc azi noapte pe centura ocolitoare a municipiului Gherla. Conform politistilor, barbatul a avut alte preocupari la volan, pierzand controlul asupra autoturismului si izbindu-se mai apoi de un capat de podet.
La fata locului au fost trimisi pompierii Detasamentului Dej. Salvatorii l-au găsit încarcerat pe barbat, în stare de inconștiență, prezentand multiple traumatisme. A fost realizat accesul către victimă folosind utilajele hidraulice, iar apoi a fost extrasă din autoturism cu accesoriile specifice, astfel încât să nu-i fie agravate leziunile suferite.
Bărbatul a fost preluat de către echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
*
Bode se judeca cu UBB…la el acasa, in Salaj. Tribunalul Sălaj a programat, pe 17 ianuarie, primul termen în procesul pe care ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, l-a intentat Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca în contextul reanalizării tezei sale de doctorat, potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţelor de judecată.

UBB informase, încă din 24 noiembrie 2022, că a reluat analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în urma apariţiei în spaţiul public a unor noi suspiciuni de plagiat.
Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a stabilit, cu privire la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, secretar general al PNL, că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de instituţia de învăţământ superior. În replică, Lucian Bode a afirmat, miercuri, că sintagma „profund viciată” privind teza sa de doctorat este o apreciere subiectivă a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, o „judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate”, şi a anunţat că va merge înainte în instanţă.
*
Cluj-Napoca va găzdui anul acesta două mari festivaluri marca Jazz in the Park: International Jazz in the Park Competition (Parcul Central, 30 iunie – 2 iulie) și Jazz in the Park Festival (Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, 1-3 septembrie). Fanii se vor putea bucura atât de muzică, cât și de acces liber la evenimentul din Parcul Central. Pe lângă scenele pe care se va desfășura competiția vor avea loc activitățile cu care publicul Jazz in the Park este deja obișnuit: târg de viniluri, târg de vin, zone de audiție, zone de mâncare și baruri. Artiștii care vor să participe la competiția din Cluj se pot înscrie, începând cu data de 18 ianuarie pe site-ul festivalului. Trupele care aplică vor trece printr-o fază de preselecție în urma căreia vor fi selectați cei 15 finaliști care vor urca pe scenă. Juriul va fi anunțat în scurt timp și va fi format din specialiști din industria muzicală.

 

Alex Prunean