Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a coborât ieri la 8,02% înregistrând prima scădere semnificativă din ultimele 20 de luni.
O scădere consecutivă nu s-a mai petrecut din iunie 2021. Atunci, ROBOR la 3 luni a scăzut la 1,50%, de la 1,52% în ziua anterioară,. Totusi, ratele platitte de romani nu vor fi afectate foarte mult in minus, fiind mai mici cu doar cativa lei. În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de , acesta este de 2,65% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
***
Pe Aeroportul Internațional Cluj a aterizat, ieri, cea de a 7-a aeronavă a bazei locale Wizz Air, un Airbus A321. Aeroportul a înregistrat, în 8 august, un nou record de pasageri într-o singură zi.
Aeronava Airbus A321 va opera pe trei rute nou-introduse, către Corfu, Torino și Napoli.  Compania s-a alăturat aeroportului din Cluj în noiembrie 2007, fiind doar două luni rămase din an au avut doar 17.000 pasageri. În 2019, a ajuns la aproape 2 milioane de pasageri, iar conform celor spuse de David Ciceo, directorul aeroportului, În următorii 10 ani se asteapta sa se dubleze și numărul de aeronave și numărul de pasageri transportați de Wizz Air pe Cluj. În 8 august anul acesta a fost un record absolut de pasageri într-o zi – 12200.
***
Tot mai multi profesori isi declara veniturile din meditatii la fisc. Dar nu suficient. La nivel național sunt peste 260 de mii de cadre didactice, dintre care doar 7.400 au raportat până în prezent la ANAF veniturile obținute din meditații. Sumele sunt de ordinul zecilor de mii de lei, sau chiar euro în unele situații. La regionala ANAF Cluj-Napoca s-a înregistrat cel mai mare număr de profesori care au declarat veniturile obținute din meditații, 1.415 mai exact. Cel mai mare venit, în plus față de salariu, a fost de 211.674 de lei (40.000 de euro), al unui profesor din Turda. Prețul unei ore de meditații la Limba Română sau Matematică este de 120 de lei.
***
Corpul B al Scolii Gimnaziale “Avram Iancu” din Dej de pe strada Aurora, beneficiaza de o sala de sport nou-nouta. Lucrarile au fost incheiate curand, astfel ca odata cu inceperea noului an scolar va putea fi folosita de elevi si nu numai.
Sala de sport are o capacitate de 102 locuri fiind destinată atât uzului didactic cât și utilizării publice în perioadele în care calendarul activităților didactice permite acest lucru. Sala este dimensionată astfel încât să poată fi utilizată pentru mai multe discipline sportive și permite practicarea de sporturi precum baschet sau volei. Partea de la parter este dedicată sportivilor și activităților acestora, iar partea de la etaj este dedicată spectatorilor. Sala, în regim de înălțime P+1 permite și organizarea de activități culturale sau recreative (expoziții, serbări etc ) competiții, concursuri non-sportive.
Proiectul este realizat prin Compania Națională de Investiții (..) la solicitarea Primăriei Dej și este un . Valoarea finanțării pentru construirea sălii de sport este de 600 000 euro.
***
Un tezaur extraordinar alcătuit din 169 de inele din aur, unic în Europa, a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor în cercetările arheologice derulate în acest an pe drumul de legătură între Oradea şi Autostrada A3. Conform istoricilor, este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată, despre care nu se stie inca cine era.
O parte dintre inelele din aur şi mărgele de sidef au fost expuse într-o vitrină, cu ocazia conferinţei de presă, urmând ca tezaurul să fie prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.
***
Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 35,63% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, şi energia termică, cu un plus de 22,98%.
Ce alimente s-au scumpit cel mai mult
Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost uleiul comestibil, cu creşteri de preţ de 51,86%, cartofii – 41,85% şi făina – 32,86%.
***
Aseară, în jurul orei 21.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au depistat în flagrant un bărbat de 54 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe D.J. 109, prin localitatea Lujerdiu,, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.
Testarea acestuia cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la Spitalul Municipal Gherla, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei din sânge.
A ramas fara permis si s-a ales cu dosar penal.

 

 

Vizualizari: