Un barbat a ramas blocat intr-un autoturism avariat, in urma unui accident de circulatie care a avut loc in Nima. O alta femeie aflata intr-unul dintre autoturismele implicate in accident a avut nevoie de ingrijiri medicale si a fost transportata la spital.

Alerta la 112 a fost data ieri la orele amiezii, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare și două echipaje SAJ, unde au găsit două autoturisme avariate, iar într-unul dintre acestea se afla un bărbat încarcerat.

Astfel, salvatorii au utilizat echipamentele din dotare pentru a debloca și extrage victima, în vârstă de aproximativ 70 de ani, din autoturism. Aceasta era în stare de conștiență și era cooperantă, fiind apoi preluată de către un echipaj SAJ și transportată la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

Totodată, la locul accidentului o femeie, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a fosiiit consultată și transportată la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

***

Ucrainenii din judetul Cluj se mobiliezează și îi cheamă pe clujeni alături de ei la un miting pentru pace, după noile atacuri ale Rusiei care au vizat mai multe orașe din țara vecină, printre care capitala Kiev. Mitingul va avea loc in aceasta seara în Piața Unirii.

La adăpost de război, ucrainenii din Cluj au privit cu teorare ultimele atacuri ale Rusiei asupra țării lor. Kievul și alte orașe din Ucraina, precum Dnipro, Zaporojie, Lviv și Ternopil, au fost ținta unor atacuri cu rachete lansate de ruși, luni dimineața.. Astazi, de la ora 18.00 vom organiza un miting în Piața Unirii împotriva terorii rusești și pentru pace”, au transmis organizatorii.

***

Si-au ascuns drogurile intr-un ou cu surprize. Un echipaj de jandarmi aflat în misiunea de patrulare pe raza municipiului Cluj-Napoca, a observat în zona Parcului Cetățuia două persoane care la vederea forțelor de ordine au manifestat un comportament suspect.

Jandarmii au trecut la legitimarea barbaților, iar în momentul în care au devenit agitați, au efectuat controlul corporal preventiv și controlul bagajelor și au avut “surpriza” de a găsi asupra acestora substanțe interzise ascunse într-un ou cu surprize.

Au fost întocmite actele necesare începerii cercetărilor, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, care împreună cu bunurile și substanțele ridicate în vederea confiscării, au fost predate celor de la DIICOT.

___

Impozitele pe proprietate vor crește cu până la 50% de anul viitor, decizia fiind luată în coaliția de guvernare, a transmis premierul Nicolae Ciucă. Amendamentul pentru creșterea impozitelor a fost depus la Parlament chiar de Ministerul Finanțelor, ministrul Adrian Câciu precizând apoi că amendamentul a fost depus de senatorii PNL şi PSD. În iulie, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, Executivul a decis că se va trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Proiectul a fost adoptat de Guvern și acum este în dezbatere în Parlament.

***

Polițiștii rutieri clujeni au demarat ieri o acțiune de verificare a legalitătii transportului de persoane. Polițiștii au dat 31 de amenzi și au lăsat 5 șoferi fără permise de conducere.

Verificările au fost desfășurate la nivelul întregului judet, în intervalul orar 06.00-10.00, participând și reprezentanți ISCTR, urmărindu-se impunerea disciplinei rutiere, respectarea normelor legale, a celor privind traseului şi graficul de circulaţie, dar si a capacităţii maxime de ocupare a autovehiculelor. Pe DN1C, în localitatea Livada, unui conducător auto care efectua transport public de persoane i-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru 30 de zile, fiind sancționat cu amendă în valoare de 580 de lei, pentru conducere agresivă.

În total, polițiștii au controlat în trafic 177 de autovehicule și 29 de mijloace de transport elevi.

***

Clujenii sunt îndemnați să dea o nouă viață hainelor. JCI Cluj a amplasat un punct de colectare la Iulius Mall Cluj-Napoca, acolo unde strânge articole de îmbrăcăminte care își caută un al doilea proprietar. În ultimul an organizația clujeană a reușit să strângă mai bine de două tone de haine – o parte dintre ele a fost vândută în scop caritabil, iar o altă parte donată.

Risipa de haine este un subiect des întâlnit în ultimii ani, fiind facilitat și de faptul că avem acces din ce în ce mai ușor la o mulțime de articole vestimentare la un preț accesibil, prin intermediul marilor lanțuri de magazine care scot o colecție nouă chiar și la interval de numai câteva săptămâni. Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice în mediul înconjurător. Mai mult de atât, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

***

 

Alex Prunean