👉Mapn atrage atentia ca au fost semnalate noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor. Documentele care purtau antet ale centrelor regionale de recrutare din Cluj si Brasov reprezinta niste falsuri, motiv pentru care a fost sesizat parchetul.
Reprezentantii Ministerul Apărării Naționale transmit ca ei nu trimit înștiințări către populație în formele în care sunt redactate adresele raspandite zilele acestea in online, iar Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, insa in tara noastra nu exista pericolul sa se intample acest lucru.

👉Prefectura Cluj a anunțat că programul Serviciului de Pașapoarte va fi prelungit, pentru a doua oara intr-o saptamana, începând cu data de 14 martie. Astfel, programul de preluare a cererilor pentru eliberarea pașaportului va fi între orele 08.00- 20.00, de luni până vineri. De asemenea, se vor prelua cereri si sâmbăta, între orele 08.00 și 16.00.
La Cluj, la câteva zile de la declanșarea războiului din Ucraina, serviciul a fost luat cu asalt de sute de oameni. ***
Au fost coloane de masini la benzinarii nu doar in Romania ci si un Ungaria, acolo unde tot romanii s-au inghesuit sa alimenteze mult mai ieftin. In tara vecina, pretul combustibilului a fost plafonat la 480 de forinti pe litru inca din luna noiembrie, adica aproximativ 6,3 lei. Desi plafonarea urma sa expire in luna februarie, a fost prelungita pana in 15 mai. La un plin de combustibil facut in ungaria, un sofer roman economiseste aproximativ 75 lei.
Cel mai mare lant de benzinarii din tara vecina a limitat si cantitatile de combustibil care pot fi cumparate, la 100 de litri de fiecare sofer. Chiar si asa, masura plafonarii preturilor, spun maghiarii, i-a ajutat extrem de mult.
Totusi, daca aveti de gand sa mergeti in Ungaria doar pt a alimenta, trebuie sa tineti cont de aglomeratia de la frontiera, pentru ca in aceste zile, din cauaza afluxului mare de cetateni ucraineni care vor sa ajunga in vest, timpii de asteptare de la vama ajung uneori si la 7-8 ore.

👉Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a declarat că verifică ipoteza ca firmele, care operează benzinăriile, si care au ridicat prețurile in timp ce romanii stateau la cozi, să se fi înțeles între ele. Horia Constantinescu spune că, până în acest moment, nu există nicio justificare pentru scumpiri, în afară de dorința de a face profit rapid. Șeful ANPC spune că, dacă se confirmă că prețurile au fost ridicate artificial, atunci, pe lângă amenzile legale ce vor fi aplicate, profitul obținut în urma speculei va fi confiscat și tranferat la bugetul de stat.

👉În urma campaniei umanitare inițiată în Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului pentru sprijinirea persoanelor ucrainene afectate de război, s-au colectat peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, și medicamente sau materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 lei.
Campania umanitară a fost realizată la nivelul parohiilor din cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului. Toate produsele colectate au fost trimise înspre Ucraina ieri dimineața, prin intermediul unui convoi umanitar, format din 16 mijloace de transport.
Până în prezent Arhiepiscopia Clujului a oferit cazare și masă gratuită pentru 110 refugiați, având în continuare disponibile peste 250 de locuri de cazare care pot fi suplimentate în caz de nevoie.

👉Ramanem tot in domeniul benzinariilor. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că a început o acțiune în cadrul căreia sunt verificate toate stațiile de alimentare cu carburanți din România.
Verificările au început în urma situației înregistrate miercuri când stațiile de alimentare cu carburanți au fost luate cu asalt de români. Mai exact, benzinariile care au permis alimentarea in recipiente neomologate cum ar fi bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele sau chiar saci din plastic risca sa fie amnedate. Potrivit IGSU, scopul acestor acțiuni este de prevenire a evenimentelor care pot să apară prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme.

👉Doua persoane au ajuns la spital ieri, in urma unui accident rutier care a avut loc in localitatea Caseiu. In urma apelului la 112, la fata locului s-au deplasat pompierii din Dej, doua ambulante dar si politistii. Salvatoriii au găsit două autoturisme avariate și 5 persoane care au reușit să iasă singure afară. Din fericire, toate erau conștiente și cooperante. Două femei de 20, respectiv 61 de ani, au fost consultate la locul accidentului. Ulterior au fost transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate. Traficul în zonă a fost blocat timp de aproximativ 50 de minute.

👉Copiii ucraineni, plecati din Ucraina in urma razboiului, si care vor sta temporar in judetul Cluj, vor putea invata in scolile de aici. Inspectoratul scolar judetean Cluj transmite ca pentru a respecta dreptul la educație și a asigura egalitatea de șanse, elevii ucrainieni sosiți pe teritoriul României pot fi cuprinși în grupe sau clase în calitate de audienți, la cursurile din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, la cererea părintelui. La nivelul I.Ș.J. Cluj s-a constituit deja comisia pentru coordonarea activității de repartizare a preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ, iar până în prezent au fost înregistrați ca audienți 9 preșcolari ucraineni.

👉Cea de-a zecea ediție a SlanăFest incepe astazi la Cluj-Napoca. Cei care participa la eveniment vor avea parte de produse locale tradiționale , diferite feluri de slănină, șunci, brânzeturi savuroase și numeroase alte delicatețuri. Sâmbătă și duminică se va prepara si gulaș în aer liber. Duminică la prânz sunt invitați în fața juriului toți fermierii care au pregătit, special pentru această ocazie, câte o mostră din produsele proprii de slănină și alte mezeluri), iar la ora 14:00 va începe festivitatea de premiere. Evenimentul are loc pe terasa Bulgakov Café din CLuj.

👉La final, datele meteo. Astazi vreema va fi mai rece decat zilele precedente, cu temperaturi specifice unei zile autentice de iarna. Maxima de la orele amiezii va ajunge la 3 grade celsius, dar in timpul noptii, minima va cobori pana la -8.
***