Militarii intrati in rezerva in judetul Cluj vor fi vizitati de angajati ai comandamentului in cadrul unei verificari de rutina. Conform celor de la Centrul Militar Zonal Cluj, totul face parte din
operatiunea de actualizare a bazei de date, care se efecteuaza periodic.
Rezervistilor li se solicită prezentarea cărții de identitate și li se explică motivul acțiunii, astfel încât să nu se creeze o stare de neliniște în rândul populației.
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale ddau asigurări că acțiunea nu are nicio legatura cu războiul din Ucraina.
Până acum, Centrul Militar Zonal a derulat această activitate în zonele Dej, Gherla și Huedin
*
Un barbat de 65 de ani din Cuzdrioara, banuit ca face contrabanda cu tigari si alcool, a fost saltat ieri de politisti.
In urma perchezitiilor au fost gasite aproape 100 de mii de tigari fara timbru sau banderole fiscale romanesti si peste 200 de litri de bauturi spirtoase.
Totodata, in timpul perchezitiilor, politistii au observat un autoturism condus de un bărbat care, în momentul în care a văzut polițiștii, a fugit, abandonând autoturismul. În interiorul acestuia, au descoperit cantitatea de 1040 litri alcool etilic ambalat în sticle din plastic, deținută în afara antrepozitului fiscal.
Barbatul de 65 de ani a fost retinut pentru 24 de ore.
===
Tot mai multi copii abnadonati in spital. Noua bebelusi au fost Abandonati in maternitatile din judetul Cluj in anul 2021 si in primele 10 luni ale acestui an.
Cu totii au fost Preluati de directia de asistenta sociala si protectia copiulului.
Acum, angajatii statului incearca sa dea de urma parintilor, pentru a vedea dacă este posibilă sau nu o reintegrare în familie, daca au familie extinsă., cum ar fi bunici sau matusi, inainte de a incepe procesul de adoptie catre persoane din afara familiei.
Motivele pentru care se ajunge la abandonul unui copil nou-născut în maternitate sunt diverse, spun specialistii, majoritatea având la baza situația economică precară a familiei.
===
Incepe rabla pentru electrocasnice.
Bugetul total alocat pentru cea de-a doua ediţie a Programului este de 50 de milioane de lei.
Potrivit administratiei fondului pentru mediu, programul va incepe luni, 21 noiembrie la ora 10 si va fi impartit in trei etape. In prima, romanii vor putea obtine vouchere pentru masini de spalat rufe sau vase si frigidere sau congelatoare.A doua etapa, va fi dedicata laptopurilor si tabletele, iar Ultima etapa este destinata aparatelor de aer conditionat, uscatoarelor de rufe sau aspiratoarelor.
===
S-a scumpit combustibilul. Astfel, benzina si motorina au recuperat toate scaderile de pret in doar o luna de zile.
Acum, un litru de benzină standard se vinde cu 7,16 lei și un litru de motorină se vinde cu 8,53 de lei.
În urmă cu doar 30 zile, prețul mediu pentru un litru de benzină standard era cu 53 de bani mai puțin), iar un litru de motorină se comercializa cu 8,02 lei (51 de bani mai puțin). Cea mai ieftina benzina se vinde cu 7 lei si 15 bani, in timp ce un litru de motorina se vinde cu 8 lei si 55 de bani.
*
Sunt doi ani deja de cand Romania a devenit una dintre putinele tari europene in care a fost adoptata o lege de preventie a diabetului…dar am ramas doar cu atat, spun specialistii. La doi ani distanta, in Romania pana in acest moment nu exista un program de preventie national al acestei boli cronice, cu atat mai putin la copii. In conditiile in care studiile efectuate pe 8000 de copii romani cu varste cuprinse intre 8-14 ani s-a constatat ca 1 din 3 copii este la risc de dezvoltare diabet zaharat de tip 2, dar acest risc poate scadea prin consiliere de nutritie si activitate fizica, exact ce ar fi trebuit sa faca aceasta lege. La adulti, la nivel mondial, 10% din populatia adulta se lupta cu aceasta boala cronica ce POATE FI PREVENITA FF USOR. 3000$ e suma medie pe care o cheltuie statul pt tratarea fiecarui adult bolnav de diabet, cand preventia ar putea fi gratuita. Ca in multe alte domenii, treaba statului a fost luata de ong-uri, chiar si aici. De exemplu, un ONG romanesc, o echipa de 50 de persoane, implementeaza din 2017 un program de preventie pilot, denumit “înCerc”, in randul copiilor de 8-14 ani din Cluj-Napoca si Ploiesti, care ar fi trebuit sa fie un model si pt Stat. Copiii sunt sfatuiti sa aiba un mod de viata sanatos. La sfarsitul consilierii gratuite asigurate de acest ONG, 70% din copii au inregistrat cresteri de masa musculara si scaderi ale tesutului adipos.
Alex Prunean
Vizualizari: