Romanii pot imprumuta statul cu bani. Titlurile de stat de tip tezaur care au valoarea nominala de 1 leu pot fi cumparate incepand de astazi pana 24 noiembrie. Exista mai multe modalitati, dar de aceasta data, pot fi cumparata si online de persoanele fizice inscrise in Spatiul Privat Viirtual. Acolo isi pot deschide contul, si pot chiar sa vireze banii exact ca si in cazul unei aplicatii de internet banking. Totusi, pot fi cumparate in continuare si in sistem clasic, de la trezorerii cei din mediul urban sau de la oficiile postale cei din zona rurala. Conditia obligatorie este ca cel care cumpara sa aiba varsta minima de 18 ani. Dobanzile pot ajunge pana la 9,15%. Titlurile de stat sunt instrumente prin care populatia imprumuta Statul cu bani pt o anumita perioada de timp, iar la schimb, primesc dobanda. De aceasta data, banii vor fi folositi pt a acoperi deficitul bugetar.
***
Incident ingrozitor la Politia Dej. Un ofiter de serviciu care tocmai intrase in tura a incercat sa se sinucida.
Totul s-a intamplat ieri dimineata in jurul orie 07:50. Agentul sef tocmai ajunsese la munca si urma sa intre intr-o tura de 24 de ore, fiind ofiter de serviciu la intrarea in institutie. Camera armelor se afla intr-o incapere alaturata si a intrat acolo pentru a-si lua pistolul. Alaturi ii era un alt agent pe care urma sa il schimbe, martor la intreaga scena. Politistul a luat pistolul, l-a incarcat si s-a impuscat in cap. Glontul a iesit prin partea opusa, iar mai apoi a spart geamul dinspre strada, fiind gasit de anchetatori pe trotuar. In urma apelului la 112, la fata locului au fost trimise doua ambulante. Barbatul a fost gasit in stare de inconstienta, cu o plaga extrem de grava in zona capului. S-a solicitat interventia elicopterului SMURD de la Jibou, dar din cauza cetii nu a putut decola. Politistul a fost transportat la Spitalul Municipal Dej, unde medicii au reusit sa il stabilizeze, desi se afla intr-o stare critica. I-au fost efectuate investigatii la Computerul Tomograf, iar rezultatele au fost tansmise catre Spitalul de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, unde medicii ar fi vrut sa il transfere. Cei de acolo au refuzat sa il primeasca, deoarece rana suferita la cap e incompatibila cu viata, fiind tinut in viata doar de aparate. In cele din  urma a fost transferat la Spitalul Militar. Conform unor informatii, medicii vor propune familiei ca organele politistului sa fie donate pentru a salva alte vieti.
**
Astazi este Ziua Mortilor sau Luminatia. Credinciosii ortodoxsi din Ardeal merg in aceasa seara la cimitir, aranjeaza mormintele celor dragi si le infrumuseteaza cu flori si lumanari, in amintirea lor. Tot in amintirea lor se da de pomana saracilor, iar preotii tin slujbe sau rugaciuni speciale chiar in cimitir. O veche traditie spune ca in aceasta zi, sufletele celor plecati dintre noi vin pe pamant pentru a fi alaturi de cei care i-au iubit. Pentru ca evenimentele sa se desfasoare fara incidente, cei de la ISU le transmit oamenilor sa aiba o atentie sporita la manipularea lumanarilor in apropierea obiectelor usor inflamabile, dar si sa parcheze la cimitire in asa fel incat sa ramana culuare pentru accesul echipajelor de interventie in cazul unor urgente.
___

Astazi este luminatia, iar hotii din tara noastra se adapteaza fiecarei sarbatori in parte. La Cluj-Napoca, politistii locali au prins in flagrant un bărbat în vârstă de 36 de ani, in timp ce fura 43 de ghivece cu flori de pe mormintele dintr-un cimitir din Mănăștur. Barbatul a fost imobilizat si dus la Politia Nationala pentru a fi identificat. I s-a intocmit dosar penal pentru furt, iar florile i-au fost confiscate. Politistii transmit ca de Luminatie, zilele acestea au fost mobilizați 270 de polițiști locali pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, care patrulează cu precădere în zona cimitirelor și a arterelor intens circulate din judet.
***
Consiliul Județean Cluj a aprobat ieri indicatorii tehnico-economici în vederea realizării pasajului de legătură între DN1C și Parcul Industrial de la Jucu, peste calea ferată, pentru asigurarea unui acces mai usor si mai sigur. Cu o valoare estimată la 78 milioane de lei, investiția urmează a fi asigurată prin fonduri PNRR, accesate de C.N.A.I.R.
Prin acest proiect se doreste, atât fluidizarea traficului pe DN 1C, în zona Parcului Industrial Tetarom III, cât și reducerea sau chiar eliminarea accidentelor rutiere soldate cu victime din zona respectiva.
***
În condițiile în care tot mai puțini proprietaride aparatamente date in chirie își declară veniturile la ANAF, iar închirierile se realizează la negru, de anul următor prevederile fiscale în acest sens urmează să fie modificate substanțial.  Începând cu 2023, proprietarii vor fi obligați să-și înscrie contractele de închiriere la Administrația Fiscală. Mai mult, impozitul pentru declararea veniturilor va fi majorat cu 67%.Potrivit ANAF, de la începutul anului și până în septembrie 2022, numărul contractelor de închiriere a fost mai redus cu 25% decât anul precedent.
În condițiile majorării impozitului pe venituri cu 67%, pentru un apartament închiriat cu 300 €/an, suma datorată fiscului de proprietar ar putea crește cu până la 700 de lei.

 

Alex Prunean