👉Info line in Ucraineana la vama sighet. Incepand de ieri, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a operaţionalizat un centru telefonic integrat unde poliţişti de frontieră români, vorbitori de limbă ucraineană, vor fi alături de dispecerii care preiau apelurile telefonice, non-stop, la numărul unic de informare al Politiei de Frontiera, 021.9590.
Astfel, cetăţenii ucraineni care apelează numărul de telefon (+4) 021.9590 valabil in orice rețea națională sau internațională)pot primi, la orice oră, informații utile, în limba ucraineană, privind trecerea frontierei de stat, documentele necesare la intrarea in România, despre paşii de urmat în derularea formalităţilor pentru acordarea azilului sau orice alte detalii care îi pot ajuta pentru a ajunge în siguranţă în România.

👉Mare atentie soferi. Au intrat deja in vigoare noile modificari ale Codului Rutier, care le aduc amenzi mai mari si sanctiuni mai dure celor agresivi in trafic, dar nu numai. Sicanările în trafic, condusul foarte aproape de alte maşini, drifturile sau claxonatul excesiv vor fi sanctionate cu amenzi de până la 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Şi încălcarea regulilor de circulaţie pe autostradă va pedepsită. Rularea pe banda de urgenta fara motiv se va pedepsi cu amendă de până la 2.900 lei, iar şoferii care întorc sau merg pe contrasens pe autostradă pot rămâne fără permis 3 luni. Cei care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele luminoase şi sonore sunt în funcţiune vor rămâne fără permis până la 120 de zile. De asemenea, cei care depășesc limita de viteză cu peste 70 de kilometri pe oră, vor rămâne fără permis pentru 4 luni.

👉S-a dat alarma ieri la hala unei fabrici de pe strada Vaii din Dej. Un apel la 112 a anuntat ca din acoperisul halei iese fum, cel mai probabil din cauza unui incendiu. La fata locului s-au deplasat de urgenta pompierii din Dej, care au reusit sa stinga flacarile inainte de a se extinde. Pagubele produse nu sunt insemnate si nimeni nu a fost ranit. Cauza probabila de incendiu a fost un cos de fum supraincalzit.

👉Guvernul a modificat suma pe care statul o cheltuie cu cetatenii ucrainieni care se refugiaza in romania si cer statut de refugiat sau azilant. Conform modificarilor facute ieri, norma de hrana pentru fiecare solicitant de azil de la noi din tara a crescut la 20 lei, fata de 16 lei cat era pana acum. De asemenea, la cerere, refugiatii pot primi cate 135 lei pentru imbracaminte de vara si 200 lei pentru cele de iarna, o singura data pe sezon.
A fost modificata si suma pe care o primesc pentru alte cheltuieli, cum ar fi cele pt produsele de igiena personala, si anume 12 lei luna. Copiii care intra in Romania si care nu sunt insotiti de niciun adult, vor beneficia de tratament special, a declarat ieri ministrul de interne. Mai mult decat atat, prima data în istorie UE activează o directiva care permite șederea refugiaților ucraineni pe teritoriul tarii în care ajung pe termen nelimitat sau pana când au posibiltatea de a se întoarce în tara lor, nu 90 de zile, asa cum era regula pana acum.

👉Astazi este 1 martie, sau ziua martisorului. Din punct de vedere calendaristic, 1 Martie aduce primăvara, dar astronomic începe, însă abia peste 20 de zile. Sărbătoarea Mărțișorului este reprezentată prin firul alb împletit cu cel roșu, culorile simbolizând cald și rece, trecerea de la sezonul de iarnă la cel de primăvară. Tradiția aceasta este răspândită in toata Romania, dar inițial a aparut din Albania până în Ucraina, ulterior în România, Grecia, Bulgaria și Rusia. În România, martisorul este purtat de toată lumea, de la copii până adulți – femei sau bărbați, în unele zone. Bucovina este singura zonă din țara noastră unde femeile dăruiesc mărțișoare bărbaților. Acest lucru se petrece și peste Prut, unde femeile oferă băieților mărțișoare de 1 Martie, iar pe 8 martie bîieții le oferă femeilor vestitorul primăverii.

👉Ministerul Afacerilor Externe recomadă insistent românilor din Rusia să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile. De asemenea, românii sunt sfătuiți să evite călătoriile neesențiale în Rusia. Ca urmare a escaladării conflictului armat din Ucraina, România a decis, la 26 februarie, închiderea spațiului său aerian pentru toate aeronavele înregistrate în Rusia, ulterior măsura fiind adoptată la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. În aceste condiții, și companiile aeriene europene și-au suspendat zborurile spre și deasupra teritoriului Federației Ruse.
MAE informează că cetățenii români care doresc să părăsească teritoriul Federației Ruse au, la acest moment, rute alternative de deplasare prin intermediul curselor aeriene regulate, cu escală, prin Turcia, laIstanbul și Emiratele Arabe Unite sau pe cale rutieră, cu companii de transport, prin Estonia.

👉Zeci de voluntari de la CERT TRANSILVANIA din Cluj-Napoca s-au mobilizat pentru a-i ajută pe ucrainienii afectați de război. În doar 24 de ore, au reușit să strângă tone de alimente, produse de igienă, hrană pentru animale și tot ceea ce le-ar putea fi util celor aflați în nevoie în aceste momente. Ieri, un convoi format din mai multe mașini, încărcate până la refuz, a pornit către Sighetu Marmației, acolo unde au predat ajutoarele autorităților, iar mai apoi vor ajunge în Ucraina.

👉Prefectura Cluj anunță persoanele din județ care s-au vaccinat în perioada octombrie – decembrie 2021 și ianuarie 2022 că își pot ridica voucherele de 100 de lei, primite pentru schema completa de vaccinare. Acestea pot fi ridicate din cabinetele medicilor de familie sau din centrele de vaccinare, in functie de locul in care s-au imunizat, pe baza cartii de identitate. Cei care s-au vaccinat in centre care au fost inchise intre timp, isi gasesc tichetele la biroul de asistenta sociala din cadrul primariilor.

👉O nouă dovadă de solidaritate la Cluj. Instititul de Oncologie își deschide porțile pentru refugiații din Ucraina care suferă de cancer și care au nevoie de tratament. Astfel, pacienții oncologici străini sau apatrizii proveniți din Ucraina sunt așteptați la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca unde vor fi tratați gratuit.
De asemenea, institutul pune la dispoziția pacienților un translator pentru limba ucraineană.
Și medici de familie sau stomatologi din Cluj-Napoca și-au arătat disponibilitatea de a-i ajuta pe refugiați.

👉Restrictii mai dure in comuna Recea Cristur. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a aprobat printr-o Hotârârea emisă ieri, un set mai aspru de măsuri pentru comuna Recea-Cristur unde rata de incidență a sarit de 4 cazuri la 1000 locuitori. Astfel, incepand de astazi, timp de o saptamana,, toate activitățile permise în contextul pandemiei, se vor derula, la capacitate de 30%, inclusiv în restaurante. Magazinele și localurile vor fi rămâne deschise până la ora 22:00.

👉Astazi vremea se mentine racoroasa si mohorata intreaga zi. Soarele va fi scump la vedere iar la unele ore, vantul va sufla destul de puternic . Temperatura maxima nu va depasi 6 grade celsius, iar cea minima, din timpul noptii, va cobori pana la -2 grade.

 

Alex Prunean

Vizualizari: