UNICEF anunţă că numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească „vertiginos”, cazurile înregistrate în acest an fiind comparabile cu numărul total al al îmbolnăvirilor raportate pe tot parcursul anului 2023, transmite Agerpres.

Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese au fost raportate oficial în 45 din cele 53 de ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în primele trei luni ale anului 2024.

Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri şi 13 decese au fost raportate de 41 de ţări.

Conform datelor OMS, în anul 2023 au fost înregistrate în România 3.497 de cazuri de rujeolă şi trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele înregistrate în regiune.

Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au apărut în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, reflectând o creştere a numărului de copii care au pierdut vaccinările de rutină împotriva rujeolei şi a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare.


Doua saptamani au mai ramas pana la alegerile locale din 9 iunie, iar preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a venit cu cateva precizari pentru romanii astepati la vot. Cetăţenii nu pot vota în ţară cu paşaportul simplu turistic, ci doar cu cartea de identitate sau alt document echivalent.

El a mai spus că Ministerul Afacerilor Interne va prelungi programul centrelor pentru eliberarea cărţilor de identitate pentru cetăţenii cărora le expiră aceste documente, menţionând că acestea vor fi deschise inclusiv în sâmbăta dinaintea zilei votului.


Ziua de 5 iunie va fi liberă pentru elevi și profesori, în premieră, începând cu acest an. Ziua liberă este prevăzută în noul contract colectiv de muncă, semnat în 2023, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, amintește site-ul edupedu.ro.

Fiind zi liberă prevăzută în contractul colectiv de muncă, nu trebuie recuperată.

Până acum, elevii și profesorii nu au avut niciodata zi liberă pe 5 iunie, când este sărbătorită Ziua Învățătorului. În România, pe 5 iunie este marcată Ziua Învățătorului. În această zi s-a născut Gheorghe Lazăr, cel considerat ”fondatorul învățământului în limba națională în Țara Românească”, potrivit Agerpres.