Peste 1000 de clujeni, în special tineri, au protestat miercuri seara în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, alăturându-se astfel protestelor din alte orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu, candidatul la prezidențiale care s-a declarat simpatizant al lui Vladimir Putin. Prin manifestarea de la Cluj, participanții au vrut să tragă un semnal de alarmă privind importanța informării înainte de a pune ștampila pe un anumit candidat.

Cei care au participat la protest au avut pancarte cu diferite mesaje, cum ar fi „Vrem U.E, nu URSS”, „Nu votați un dictator”, „Și când nu mai BOȚI, mai BOȚI Putin”, făcând referire la modul artificial în care candidatul Georgescu ar fi devenit viral pe Tik Tok. La protest au participat și studenți la medicină sau medici rezidenți, revoltați de declarațiile candidatului cu privire la teme medicale, cum ar fi intervențiile de cezariană sau punerea la îndoială a existenței COVID-19, pandemie care a ucis la nivel mondial aproape 7 milioane de oameni.

Protestul de la Cluj-Napoca a fost autorizat între orele 19-21 în Piața Prefecturii, dar numărul mare de participanți i-a obligat pe polițiști să închidă o bandă de circulație.


Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost contestat la Curtea Constituțională. Cererea de anulare a primului tur de scrutin a fost depusă de doi candidați aflați pe listă, și anume Sebastian Popescu și Cristian Terheș.

Judecătorii Curții Constituționale a României vor judeca astăzi cele trei dosare înregistrate în care se află cele două cereri de anulare a alegerilor. Conform CCR, ședința va avea loc la ora 11. Dacă judecătorii vor decide anularea turului 1, acesta va putea fi repetat pe 8 decembrie.

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, CCR „anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea . Și președintele Iohanis a convocat astăzi Consiliul Suprem de apărare a țării. CSAT va analiza dacă există posibile riscuri la adresa securitătii naționale – generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra infrastructurii IT care a gestionat procesul electoral la votul din primul tur al alegerilor prezidențiale.


E oficial! Din anul 2025, România va intra în programul Visa Waver prin care cetățenii vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii, pentru o perioadă de maximum 90 de zile. Una dintre condițiile accederii în acest program a fost ca rata de respingere a vizelor din 2024 să fie sub 3%, lucru care s-a întâmplat, aceasta fiind de 2,61%. A cântărit mult în scăderea ratei de refuz faptul că cei care aveau vize în trecut și le-au reînnoit, pentru că persoanele care au mai primit viză, obțin una nouă mult mai ușor.