Ziua de 15 mai va intra în istoria Armatei Române ca fiind ziua în care avioanele MIG 21 vor fi scoase din uz, după 61 de ani în care au “servit patria”. La Baza 71 de la Câmpia Turzii sunt organizate astăzi activităţi care vor marca acest moment, Baza Luna fiind una dintre cele 6 care de-a lungul vremii au fost dotate cu MIG-uri. Nu se ştie oficial câte MIG-uri a primit Câmpia Turzii de-a lungul vremii, dar ştim că din 1994 încoace s-au prăbuşit 6 şi au murit 3 piloţi. Cel mai recent mig decolat de la Câmpia Turzii şi prăbuşit, în judeţul Mureş, a fost aprilie 2021. Migurile vor fi înlocuite cu celebrele F16, intrate deja în dotarea militarilor români.

⚡️⚡️⚡️

Vineri, Sala Sporturilor din  Dej a fost locul unde elevii dejeni au participat la o activitate destinată siguranței lor.
Polițiști din cadrul Poliției Dej alături de reprezentanţii principalelor instituţii din oraş le-au prezentat copiilor efectele substanțelor interzise asupra organismului uman.
De asemenea, discuţiile au atins și aspectele penale privind consumul și traficul de substanțe interzise, infracțiunile pe care le pot comite atunci când se află sub influența lor, cât și riscurile aduse sănătății lor.
Polițiștii le-au transmis tinerilor faptul că o măsură de prevenire foarte importantă pentru a preveni orice situație neplăcută este informarea și mai mult decât atât, solicitarea ajutorului autorităților în situațiile de risc care pot apărea.

⚡️⚡️⚡️

Sala SporturilorPetru Stăvariu” din Dej va găzdui, în perioada 17-21 mai, Turneul Final de volei – Juniori, Divizia Elită.
Meciurile de la Dej se vor desfășura miercuri, joi și vineri începând cu la ora 13:00, sâmbătă de la ora 11:00, iar duminică de la ora 10:00. Ca de obicei, ultimul joc al zilei va aparține gazdelor, CSS LAPI Dej.
La întrecere participă șase echipe: CSS LAPI Dej, CTF Mihai I București, CSS-CS Arcada Galați, LPS Bistrița, CSS Bacău și CSS Viitorul Cluj.

⚡️⚡️⚡️

Cea de a 19-a ediție a „Nopții Muzeelor” a fost un succes in judetul Cluj. 25 de instituții au fost deschise până la miezul nopții, printre care și cel mai nou obiectiv turistic al Clujului, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca. Începând cu ora 18.00, când obiectivele au fost deschide gratuit pentru vizitare, s-au format cozi interminabile pe trotuare. In total, conform estimarilor, peste 80.000 de clujeni și turiști au participat la Noaptea Europeană a Muzeelor în întreg judeţul – eveniment prin care instituțiile de cultură și-au deschis porțile pentru vizitatori.

⚡️⚡️⚡️

Vânzătorii din magazine, baruri și localuri vor putea verifica vârsta celor care vor să cumpere alcool și țigări, ca să vadă dacă au peste 18 ani, potrivit unui proiect de lege depus in parlament.
Legislația în vigoare prevede că este interzisă vânzarea de alcool și țigări minorilor, dar regula este adeseori încălcată pe motiv că vânzătorul nu are voie sa legimiteze clientul, potrivit celor care au depus proiectul. Principalul motiv invocat este datoria morală faţă de copii, având în vedere că România are cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenţilor din Europa. Mai exact, trei sferturi dintre fumătorii adulți au început să fumeze înaintea vârstei de 18 ani. Conform unui raport Salvați Copiii din 2019, 15% dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani.

⚡️⚡️⚡️

Clujul medical e „campion” la etica profesională. Asta arată datele Ministerului Sănătății conform cărora în spitalele de stat din Cluj se cere cea mai puțină mită de la pacienți.

Astfel, cu un procent de 0,53%, județul Cluj se clasează pe primul loc în țară în mod detașat la etica personalului medical care cere atentii de la pacienti. Judeţul Ialomiţa este , conform chestionarelor completate de pacienti, locul in care medicii cer cea mai multa şpagă, urmată de Teleorman şi Olt. Spitalul din Dej a fost inclus doar în clasamentul satisfacţiei de catre pacienti. Astfel, 37% dintre cei care au fost trataţi la spitalul din Dej au răspuns că sunt extrem de mulţumiţi de serviciile medicale oferite, în timp ce 17 % s-au declarat total nemulţumiţi.