Veste bună pentru pensionari. Plata pensiilor se va face începând de astazi, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ministerul a anunțat, că a trimis fondurile necesare către Poșta Română, ieri Banii au ajuns în conturile companiei, iar primele plăți , majorate, se vor face astăzi. În schimb, plata pe card a pensiilor se va face în perioada 11-12 ianuarie.

Guvernul a aprobat încă din luna decembrie proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din care reiese că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă. Astfel, din 1 ianuarie 2024 s-a majorat cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar începând cu 1 septembrie pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.


ALOPEDI , serviciul de telemedicină al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj a împlinit 10 ani. În acest răstimp, au fost preluate 113000 de apeluri ale părinților cu copii bolnavi, care au avut nevoie de sfaturile specialiștilor.

Serviciul de call center este apelat, încă de la înființare, inclusiv de părinții români din străinătate.

În anul 2023, prin intermediul ALOPEDI 0364-917 au fost evaluați telefonic nu mai puțin de 15.254 de copii.

Majoritatea apelurilor, respectiv 70%, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu. Concomitent, părinților le-au fost explicate manifestările la apariția cărora este obligatoriu consultul medical față în față.

De asemenea, pentru 1.337 de copii a fost recomandat consultul medical imediat, iar în cazul a 11 copii a fost necesară solicitarea intervenției Serviciului de Ambulanță, potrivit analizei efectuate pentru anul 2023.


Importanța cunoașterii măsurilor de prim ajutor de către populație a fost dovedită din nou înainte de sărbători. Un bărbat din Cluj-Napoca ce a făcut stop cardiorespirator într-un mall din oraș poate spune că s-a născut a doua oară datorită a două tinere care i-au sărit în ajutor.

Fără să aibă pregătire medicală, dar cu cunoștințe de prim-ajutor, fetele nu au stat pe gânduri când au văzut că bărbatul s-a prăbușit în fața lor. Au început manevrele de resuscitare până la sosirea echipajului SMURD, manevre continuate mai apoi de medicii care l-au dus la spital. Bărbatul a intrat în operație la institutul inimii, iar acum este bine și a ajuns acasă. A fost vizitat de echipajul SMURD dar și de cele două tinere care i-au salvat viața.

Reprezentanții ISU Cluj au mai subliniat, încă o dată, importanța cunoașterii manevrelor salvatoare. Nu doar medicii, paramedicii sau pompierii pot face diferența dintre viață și moarte, ci oricine.

Aceștia au anunțat și organizarea unei noi ediții a Maratonului Resuscitării. Sâmbătă, 13 ianuarie, la Vivo Cluj-Napoca, toată ziua. Medicii vor preda gratuit lecții de prim-ajutor, înscrierea prealabilă nefiind necesară.


E doliu în comunitatea medicală din județul Cluj. Prof. dr. Nicolae Miu, cunoscut medic pediatru clujean care a salvat mii de copii, a încetat din viață. Reputatul medic avea 81 de ani.

Prof. dr. Nicolae Miu a fost prorector didactic, decan și cadru didactic al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Dr. Miu era specialist în pediatrie, gastroenterologie şi hepatologie şi diabet, boli de nutriţie și a tratat și vindecat mii de copii în cariera sa pusă în slujba vieții, scrie cluj24. A absolvit UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în anul 1966. El a lucrat la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca. Între anii 2016 și 2020, prof. dr. Nicolae Miu a fost președinte de onoare al Societății Române de Pediatrie Socială.