👉 2022 va fi anul nuntilor ramase in urma, pentru ca toate datele arata ca din primavara…vor putea fi organizate din nou evenimente. Dorintele si preferintele viitorilor miri, in legatura cu marele eveniment, sunt aceleasi, dar preturile nu, pentru ca s-au marit. Conform datelor culese de la un targ de nunti organizat in weekend la Cluj,  In acest sezon, cel mai mult s-au scumpit aranjamentele florale, chiar si cu 70%, dar nici rochiile de mireasa nu mai au acelasi pret. S-au scumpit cu 15%, din cauza nenumaratelor comenzi efectuate intr-un timp foarte scurt, lucru care obliga creatorii de rochii sa le plateasca muncitorilor ore suplimentare. Si momentele dulci din timpul nuntii ii va costa pe miri in plus, iar totul are legatura cu scumpirea ciocolatei dar mai ales a utilitatilor. Autoritatile estimeaza ca de luna viitoare vor permite din nou organizarea nuntilor, dar din 2 martie pana pe 14 aprilie…majoritatea nu vor putea avea loc,fiind postul Pastelui.

👉Ministerul afacerilor externe recomandă puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenţii deosebite şi, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene.

👉Biletele de tren s-ar putea scumpi la 1 iulie, dacă solicitarea CFR Călători va fi aprobată de Ministerul Transporturilor. În solicitarea înaintată guvernului, compania nu precizează procentul cu care să se majoreze costul biletelor pentru călătoria cu trenul., ci doar ca va avea cheltuieli cu 200% mai mari pentru energia electrica, dar si pentru intretinerea vagoanelor. Ultima majorare a fost făcută în 2013, și atunci a fost diferențiată, cea mai mare fiind de 10%.Ministerul Transporturilor va decide cu privire la această solicitare și la procentul de creștere a prețului biletelor de tren.

👉Începând de astazi, mai multe centre de vaccinare din judet vor functiona dupa un nou program. Printre cele carora le-a fost redus programul numara si centrul d vaccinare de la Dej. Astfel, la centrul de servicii sociale de pe strada regina maria, dejenii se vor putea vaccina doar luni miercuri si vineri intre orele 14-18, atat cu programare prin platforma RO-vaccinare, dar si prezentandu-se direct acolo, avand asupra lor cartea de identitate. Si centrul de vaccinare de la gherla va functiona incepand de astazi tot luni miercuri si vineri intre orele 14-18.
👉Tot mai multe state europene relaxeaza conditiile de intrare in tara, chiar si pentru persoanele nevaccinate. Israelul va permite intrarea pe teritoriul său a tuturor turiştilor, indiferent de statutul de vaccinare împotriva COVID-19, începând cu data de 1 martie. Intrarea în Israel va necesita în continuare două teste PCR, unul efectuat înainte de zbor şi celălalt la aterizarea în Israel, potrivit comunicatului. În prezent, doar cetăţenilor străini vaccinaţi împotriva COVID-19 li se permite intrarea în Israel.De asemenea, Portugalia a relaxat deja restricţiile pentru străinii care deţin un certificat digital COVID-19 european, renunţând îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez. Și Grecia a renunțat la cerinţa pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 de a prezenta un test negativ PCR sau rapid la intrarea în ţară.

👉Polițiștii rutieri și de ordine publică din municipiul Dej, împreună cu cei ai Secției 5 Poliție Rurală au acționat din nou în vederea impunerii disciplinei rutiere în rândul participanților la trafic și prevenirii evenimentelor rutiere. În urma acțiunii desfășurate, polițiștii au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale. Cei mai multi dintre ei au fost amendati pentru depasirea vitezei legale, dar au fost sanctionate si depasirile prin loc nepermis.

👉În acest weekend,  aeronave de tip F-16 şi MiG-21 LanceR din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat 2 misiuni reale de poliție aeriană în spațiul aerian al Romaniei. Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene  sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian național. Aeronavele militare românești au executat patrulare aeriană după care au revenit la aerodromul de bază pentru refacerea capacităţii de zbor. În prezent Forţele Aeriene Române execută, alături de militari din forțele aeriene ale Italiei, Germaniei și Statelor Unite, misiuni de Poliție Aeriană Întărită  sub comandă NATO pentru apărarea spaţiului aerian naţional. Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, se arata intr-un comunicat al MAPN.

👉 Preturile la asigurarea auto ar putea fi inghetate. O propunere de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA a fost transmisă vineri Guvernului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței. Reprezentantii Confederației transportatorilor auto spun ca masura vizează sprijinirea tuturor celor peste 8,5 milioane de români care plătesc polițe RCA’.  Ministrul Finantelor a declarat ca Actul normativ a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor si ar urma as fie adoptat de guvern cat mai curand.

👉‼️ Astazi vremea se mentine calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi care vor ajunge la orele amiezii pana la 11-12 grade.

In a doua parte a zilei insa, sansele de precipitatii cresc, astfel ca spre seara nu este exclus sa ploua. Minima de la noapte va cobori pana la -1.

Alex Prunean