FOTO: iStock

 

Primele ”semne” mai serioase de iarnă s-au suprapus peste minivacanța de 24 ianuarie, drept urmare, zonele schiabile din județ au fost pline. Afluxul cel mai mare de turiști a fost la Buscat, iar la Mărișel s-a desfășurat un concurs cu peste 100 de participanți.
Salvamontiștii clujeni din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, au fost solicitați în aceste ultime patru zile pentru intervenții în zonele schiabile în 𝟏𝟒 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢, dintre care 𝟏𝟑 𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐁𝐮𝐬𝐜𝐚𝐭, iar 𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐬𝐞𝐥.
Cea mai solicitantă zi a fost cea de ieri, cu 𝐨𝐩𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭𝐢𝐢 ale salvamontiștilor clujeni la Buscat. Dintre aceste cazuri, patru au fost predate ambulanțelor.
𝐒𝐚𝐥𝐯𝐚𝐦𝐨𝐧𝐭 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚: 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐚𝐜𝐜𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭 𝐩𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞
În cazul în care sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, vă rugăm să urmați recomandările Salvamont România referitoare la măsurile pe care să le întreprindeți:
✅1. Nu intrați în panică.
✅2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri poziționate în ”X” la 4-5 metri în amonte.
✅3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic 📱SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
✅4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.
✅5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior-de lângă ureche; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!!) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;
Atenție, din cauza pericolului infestării cu Covid-19 rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!
✅6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați în contact direct cu sângele pacientului!
✅7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei, indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
✅8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
✅9. Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectantă sau cu apă și săpun.
‼️Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.
☎️Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților – SALVAMONT România!