Cea mai apreciată este mierea crudă, artizanală, adică neprocesată, care poate conține: ceară, propolis și polen.
În decursul unui an, în UE, albinele dau peste 250.000 de tone de miere, România fiind în prima linie a produselor
Un kilogram de miere de mană ajunge la 40 de lei, în timp ce mierea poliflora la 25 de lei.
După China, Uniunea Europeană este cel mai mare producător de miere, cu aproximativ 20 milioane de stupi.
România performează pentru că are prețuri de producție mici și sortimente extrem de variate: inclusiv miere de mentă sau de zmeură.
Românii caută borcanele de miere cu un conținut fluid și limpede. Specialiștii atrag însă atenția că textura fluidă poate indica, uneori, și faptul că mierea nu este naturală 100%.
În Munții Apuseni mai există un tip de miere, cea de iarbă neagră, a cărei textură este asemănătoare marmeladei.
Românii mănâncă în jur de 1 Kg de miere pe an, în timp ce străinii, ajung până la 5 Kg pe cap de locuitor.
Mierea românească ajunge în Germania, Italia, Franța, Japonia și Israel, fiind extrem de apreciată.
Autor: Cătălina Săplăcan