Astfel, 27 de militari ai companiei de infanterie din cadrul Rezervei Intermediare pentru Operația EUFOR ALTHEA, generată de Batalionul 22 Infanterie „Romanați” din Caracal (aflat în subordinea Brigăzii Multinaționale de Sud-Est din Craiova), au ajuns ieri, 27 februarie, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina.

 

Militarii reprezintă detașamentul precursor și vor fi urmați, la sfârșitul săptămânii viitoare, de alți 107 militari din aceeași companie, care vor avea în dotare mijloace tehnice blindate – PIRANHA III C.

 

Cei 134 de militari se adaugă celor 69 de militari români care desfășoară în prezent misiuni în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina.

 

Detașamentul românesc se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării și va fi integrat în Batalionul Multinațional al misiunii EUFOR ALTHEA.

 

Militarii români, care vor fi dislocați în Camp Butmir, din Sarajevo, vor executa, timp de aproximativ o lună de zile, misiuni în sprijinul autorităților locale, având ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate în Bosnia și Herțegovina.

 

Decizia de suplimentare a contribuției României a fost luată la solicitarea conducerii Operației EUFOR ALTHEA.

 

Suplimentarea de forțe se înscrie în plafonul aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind forțele și mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului național în anul 2022.

 

Misiunea EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite.

Participarea României la Operația EUFOR ALTHEA reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în același timp, un element de menținere a securității şi stabilității în regiune.

Batalionul Multinațional al misiunii EUFOR ALTHEA este constituit din două companii permanente, una generată de Turcia și alta, prin alternanță la un an, de Austria și Ungaria, un pluton românesc și alte patru companii de rezervă generate de România, Bulgaria, Slovacia și de Austria.