AIPROM – Asociația Industriei de Protecţia Plantelor din România, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la refuzul Parlamentului European de reautorizare a substanţei active glifosat, după 31.12.2022. Este o substanță folosită de fermieri.
Reprezentanţii asociației susţin că situația pune în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a Europei şi ar putea conduce la importuri masive, periclitând profitabilitatea şi productivitatea fermierilor.
Accesul la substanţe active şi produse de protecţia plantelor este esenţial pentru a gestiona corespunzător condiţiile specifice agriculturii din ţara noastră.
Fermierii vor să producă, însă nu pot face acest lucru dacă apar limitări şi restricţii nejustificate.
Nu există nici o diferenţă între o secetă prelungită şi eliminarea bruscă de pe piaţă a unei clase de produse care limita o populaţie periculoasă de dăunători din ţara noastră.
Consecinţele interzicerii glifosatului vor fi vizibile în România, unde condiţiile specifice de climă şi sol, precum şi terenurile favorizează răspândirea bolilor, dăunătorilor şi a buruienilor.
Interzicerea utilizării glifosatului, în absenţa unor alternative viabile şi eficiente economic, îi va determina pe fermierii români să aplice mai multe tratamente cu produse complementare şi în cantităţi mai mari fără să obţină aceeaşi eficacitate şi cu un impact negativ mai mare asupra mediului.
Costurile de producţie vor fi mai ridicate, produsele agro-alimentare mai scumpe, iar preţul va fi suportat de către consumatorul român.
Aceste restricţii fără baze ştiinţifice solide nu vor face altceva decât să permită prezenţa pe piaţă a mai multor produse agro-alimentare provenite din state aflate în afara UE.
Vom ajunge să susţinem activitatea fermierilor din alte state şi vom descuraja activitatea fermierului european.
Autor: Cătălina Săplăcan
Vizualizari: