Peste 90 de elevi din 20 de unități de învățământ din întreg judeţul Cluj s-au întrecut sâmbătă, 4 iunie a.c., la Gherla, în cadrul Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza județeană 2022.

Competiția s-a desfăşurat începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla. Elevii, de la clasele pregătitoare până la nivel de liceu, au concurat la mai multe categorii din cadrul atelierelor: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiţionale și păpuși, măşti, ceramică, împletituri, artă decorativă și încondeiat ouă.

Conform regulamentului, tinerii s-au prezentat în costum popular, specific zonei etnografice pe care o reprezintă, şi au adus cu ei unul sau două produse finite, dar şi semifinite, pe care le-au finalizat în cadrul etapei județene a olimpiadei, în prezența comisiei de jurizare. Comisia a fost compusă din consultanții artistici ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Marinela Zegrean Istici, Consuela Bendea, Claudiu Cubleșan și Grigore Sâmboan, profesoara Laura Constantin-Ocneru de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla și prof. univ. dr. Marcel Muntean de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră.

Concursul s-a derulat între ore 10:00 – 11:30, cu sprijinul profesorilor liceului și al elevilor voluntari, după care, timp de o jumătate de oră, atelierele au fost vizionate de reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prof. Cristina Albinetz, de primarul orașului Gherla, Ovidiu Drăgan, de părinți și de publicul larg.

Începând cu ora 12:00, în curtea liceului, participanții la olimpiadă au avut parte de un program artistic, susținut de Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”, instructor Simion Berchi, în cadrul căruia au evoluat și soliștii vocali, elevii David Chezan, Ana-Maria Cioban și Violeta Cioban. Totodată, toți cei prezenți, tineri, părinți și profesori, au fost inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în cadrul unui atelier de joc tradițional, coordonat de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc.

Apoi, în jurul orei 14:00 a avut loc premierea câștigătorilor. În deschidere a vorbit directorul Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla, prof. Cosmina Forț, gazda olimpiadei, care i-a felicitat pe participanți, pe profesorii coordonatori și pe părinți pentru dragostea și interesul cu care se aplecă spre tradițiile și meșteșugurile populare. A luat cuvântul și primarul orașului Gherla, Ovidiu Drăgan, dar și prof. univ. dr. Marcel Muntean, membru al juriului, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această competiție, menită să promoveze în rândul tinerilor dragostea față de patrimoniul cultural românesc.

După acest moment, consultantul artistic Grigore Sâmboan a transmis mesajul de felicitare din partea managerului CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, și a arătat că rezultatele proiectelor educative ale instituției, derulate constant în școlile clujene, dau roade și prin numărul mare de participanți la această competiție.

La final, au fost premiați toți elevii, iar primii trei elevi premiaţi (câştigători ai locurilor I) au fost desemnați să reprezinte judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 20-24 iulie a.c., la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. Aceștia sunt: 📍RĂILEANU ȘTEFAN – Prelucrare metal, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Alexandru Bohățiel” Vultureni; 📍CERNOVSCHI MELINDA MAGDALENA – Cusături, clasa a X-a, Liceul Tehnologic Gherla; 📍CORNEA TANIA ADELINA – Podoabe din mărgele, clasa a X-a, Palatul Copiilor Cluj- Structura GHERLA.

Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2022, o întrecere educativă care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti, a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, coordonator de proiect consultantul artistic Adriana Andrei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla și Liceul Teoretic „Petru Maior”.

La buna desfășurare a competiției școlare și-au adus contribuția întregul colectiv profesoral de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, dir. Cosmina Forț și dir. adj. Livia Divricean, precum și elevii voluntari. Un rol deosebit l-a avut și prof. Dana Katona de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla.