Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va oferi momente orchestrale extraordinare în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, un festival emblematic pentru folclorul românesc.

Organizat de Fundația „Dumitru Fărcaș” în memoria artistului care a marcat cultura românească, un adevărat Maestru al taragotului, evenimentul se va desfășura în perioada 1-4 septembrie 2022, la Cluj-Napoca.

În urma celor trei ediții precedente, Festivalul a rămas cunoscut sub denumirea Festivalul „Taragotul de aur”. Aflat la cea de-a patra ediție însă, îmbracă o nouă identitate – Festivalul „Dumitru Fărcaș”. Acesta va oferi timp de patru zile ocazia de a redescoperi o parte din tezaurul muzical românesc, prin prisma unor evenimente deosebite, desfășurate atât în Piața Unirii, cât și la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

În a doua zi de Festival, vineri, 2 septembrie, în Piața Unirii, de la ora 18:30, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, va avea loc un eveniment de excepție, intitulat „Regal Folcloric”. Vor urca pe scenă îndrăgiți interpreți ai muzicii populare, precum: Ionuț Fulea, Maria Casandra Hauși, Cristian Totpati, Grupul Iza, Ioan Sas, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, Grupul de Tulnicărese „Apuseni”, dar și alți invitați surpriză, anunță organizatorii.
‼️ Accesul publicului la toate evenimentele Festivalului „Dumitru Fărcaș” este gratuit.

Dumitru Fărcaș a fost una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional românesc. De asemenea, a fost membru în Consiliul Științific al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Fluierul, cavalul și taragotul sunt instrumente sacre, care nu trebuie să dispară… ele au stat întotdeauna la îndemâna țăranului român pentru a-i mângâia sufletul”, afirma Dumitru Fărcaș.