FOTO: iStock

Moș Crăciun – între istorie și legendă

 

Povestea lui Moș Crăciun este adânc înrădăcinată în istorie. Nu întotdeauna imaginea lui Moș Crăciun a fost cea pe care noi o percem în prezent. Legenda lui Moș Crăciun este inspirată de povestea Sfântului Nicolae, personaj biblic care, deși avea o stare materială extraordinară, și-a dedicat viața ajutându-i pe ceilați și oferind daruri celor nevoiași.

 

Începând din anul 1931, artistul Haddon Sundblom a început să creeze imaginea unui bătrânel cu barbă albă, îmbrăcât într-un costum roșu, special pentru reclamele Coca-Cola. Imaginea acestui Moș Crăciun modern a fost răspândită în întreaga lume, fiind asemanta cu generozitatea și bunătatea Sfântului Nicolae.

 

Este adevărat că fiecare popor este unic în felul sau, cu diferite tradiții și obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă.

 

Mituri despre Moș Crăciun
Moș Crăciun a devenit un mit, deoarece el de fiecare dată oferă acel aer magic sărbătorilor de iarnă.

 

Cei mici sunt cei mai fericiți atunci când vine vorba despre Moș Crăciun, deoarece ei știu întotdeauna că Moșul nu îi va uită niciodată. Rolul părinților este foarte important atunci când cei mici devin din ce în ce mai intersați de acest personaj care cu siguranță le marchează copilăria într-un mod cât se poate de bun.

 

1. Unde trăiește Moș Crăciun? Acesta este un mit, dar în același timp și o dilema. Finlandezii consideră că Moș Crăciun trăiește pe teritoriul lor, într-o regiune nordică îndepărtată, Laponia. Pe de altă parte, americanii au venit cu ideea că Moș Crăciun trăiește la Polul Nord, alturi de soția sa. Aici, el are o fabrică unde, ajutat de spiriduși, el construiește jucăriile pe care trebuie să le ofere celor mici în noaptea de Crăciun. Așadar, unde trăiește Moș Crăciun cu adevărat? Răspunsul este simplu. Moș Crăciun trăiește în sufletul fiecăruia dintre noi, reușind să ne aducă zâmbetul pe buze în fiecare an în ziua de Crăciun.

2. Cum arată casa lui Moș Crăciun? Ei bine, mulți copii se întreabă oare cum o arată casa unde stă Moș Crăciun și ce face el acolo peste an. Anumite mituri și legende referitoare la Moș Crăciun afirmă că acesta are o casă modestă într-un sat uitat de lume, însă trăiește fericit alături de soția sa. Pe lângă casă, Moș Crăciun are o fabrică unde lucrează spiridușîi. Aceștia construiesc zi și noapte jucării pentru copiii cuminți.

3. Scrisoarea către Moș Crăciun a devenit un adevărat mit. Chiar dacă pe teritoriul țării noastre nu prea se practică acest obicei, foarte multe culturi care sărbătoresc Crăciunul presupun că cei mici să îi scrie Moșului o scrisoare în care să își exprime dorințele referitoare la cadoul dorit. Scrisoarea trebuie să fie una deosebită, iar cel mic trebuie să își dea silința pentru a confecționa o scrisoare frumoasă pe care să o trimită Moșului înainte de Crăciun. În alte țării, multe oficii poștale oferă posibilitatea celor mici de a trimite scrisorile cu destinația Moș Crăciun, copiii primind chiar și un răspuns.

4. Un alt mit spune că Moș Crăciun știe dacă un copil a fost cuminte sau nu în timpul anului. Ei bine, toți copiii ar trebui să fie cuminți și să își asculte părințîi pentru că, în caz contrar, Moș Crăciun nu le va mai oferi cadouri.

5. De ce este Moș Crăciun reprezentat că un bătrânel simpatic, cu ochelari și plete dalbe, purtând un costum roșu? Imaginea actuală a lui Moș Crăciun nu are nicio legătură cu credință, această fiind rezultatul lui Thomas Nest care, în secolul al XIX-lea, a realizat această nouă înfățișare a Moșului.

 

Miturile sunt, de fapt, cele care încă îi fac simțită prezența lui Moș Crăciun. Oricine ar trebui să creadă în aceste mituri, fără de care sărbătoarea Crăciunului nu ar mai avea același farmec.

Autor: Săplăcan Cătălina
Data publicării: 17.12.2021

Vizualizari: