Ghidul pentru Evaluarea Națională 2021, anunțat de ministrul Sorin Cîmpeanu, a fost publicat luni seara de Ministerul Educației.

Conține informații utile despre condițiile de examen și despre desfășurarea propriu-zisă a probelor scrise.

De asemenea, sunt incluse informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor, cât și sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute, rezervate fiecărei probe.

Sfaturile sunt următoarele:

– Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.

– Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele.

– Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpânești cel mai bine și fă, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.

– Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru e citi și a corecta la final, dacă este cazul.

– În situația în care constanți că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza și să continui cu un alt subiect.

– Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Autor: Cătălina Săplăcan
Data publicării: 15.06.2021