Militarii români câștigă, la prima participare, competiția „Cel mai bun luptător” (Best Warrior Competition), organizată de către Garda Națională a statului Alabama în Fort McClelland, Alabama, Statele Unite ale Americii.
Pe 9 decembrie, caporal clasa a III -a Emanuel Leuṣtean, din cadrul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” și sergent Alin-Stelian Danciu, din cadrul Regimentului 317 ISR Vlădeasa, au fost declarați câștigătorii competiției la categoria soldați, respect subofițeri.
Competiția „Cel mai bun luptător” al Gărzii Naționale a Statului Alabama este un eveniment care se întinde pe durata a trei zile, extrem de solicitant din punct de vedere fizic și mental și care testează o varietate de abilități tehnice și tactice ale participanților. Marșul tactic (echipament și armament, complete) pe distanța de 19.2 km, testarea la pregătire fizică, alergarea in teren variat pe distanță scurtă, cursa cu obstacole, deplasarea în teren cu ajutorul busolei și hărții, ziua și noaptea, tragerile cu diferite categorii de arme de foc în condiții complexe, operațiuni tactice în mediu urban, curs de asalt, eseul scris, interviul susținut în fața unei comisii de subofițeri evaluatori, precum și cel susținut în fața reprezentanților mass-media sunt probele care au solicitat la maxim abilitățile și competențele specifice și relevante pentru luptători în mediul operațional actual.
Participarea militarilor românia această competiție a avut loc în pragul aniversării a 30 de ani de parteneriat cu Garda Națională a statului Alabama.
Text: plutonier adjutant principal Florea Sas , subofițerul de comandă al Statului Major al Apărării