În intervalul 15 și 16 iulie, în zonele: Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei, local Transilvania meteorologii anunță COD GALBEN de val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

 

În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.

 

În aceste regiuni vremea se va menține caniculară până la sfârșitul săptămânii.

 

COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină

 

De asemenea, în intervalul 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.

 

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în intervalul 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00.

 

În județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp.

 

 

 

 

Autor: Cătălina Săplăcan
Data publicării: 15.07.2021
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie