Schimbarea la Față a Domnului este una dintre cele mai mari sărbători religioase de care sunt legate multe tradiții românești.

 

Pe data de 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Schimbarea la Faţă”, cunoscută popular și ca „Obrejenie” sau „Pobrejenie”, având semnificația de „probozire”, mai exact certare a oamenilor care nu ascultau.

 

Schimbarea la Față a Domnului amintește creștinilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umana pe care și-a asumat-o. Matei, Evanghelistul descrie aceasta întâmplare astfel (Matei 17, 2) “Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

 

Tradiții și superstiții:

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi până la următoarea sărbătoare.

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarba.

În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri, iar recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujba praznicului.

Se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi toate recoltele.

Oamenii care se roagă să scape de o patima se vor vindeca cu siguranță, iar femeile însărcinate care țin post in această zi se vor bucura de o naștere ușoară şi de copii sănătoși.

În popor, se mai crede că toți cei care pleacă în călătorie in aceasta zi se vor rătăci pe drumul de întoarcere şi vor putea ajunge doar în momentul în care se întorc şi berzele.

 

Schimbarea la Față a Domnului – scurt istoric

 

Sărbătoarea Shimbării la Față a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasa Elena zidește o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III că mulțumire pentru biruință creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

 

Schimbarea la Față – dezlegare la pește

 

Deși ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

 

 

Autor: Cătălina Săplăcan
Data publicării: 05.08.2021