Viața este un dar de neprețuit! În plin sezon rece, incendiile produse la locuințe continuă să facă victime în rândul celor mai vulnerabili dintre noi: vârstnicii.

Bilanțul ultimelor 5 zile este unul tragic: 11 persoane rănite și 4 decedate în incendii.

Aveți grijă de părinții și bunicii voștri! Ajutați-i să curețe coșurile de fum. Discutați cu ei și insistați asupra modului de utilizate a aragazul pentru a se încălzi, a sobelor ori a lumânărilor lăsate aprinse peste noapte.

Vizitati-i pe bătrânii singuri! Poate au nevoie de ajutor!

Ascultați de sfaturile noastre și NU utilizati sobele şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate!

NU aprindeti focul prin utilizarea lichidelor inflamabile! O clipă de neatenție poate fi fatală!

Și pentru cei care folosesc buteliile cu gaz pentru prepararea hranei respectarea următoarelor măsuri de protecție este imperios necesară:

❗La schimbarea buteliei şi ori de cate ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.

❗Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare.

❗Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală.

❗Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea.

❗Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare.

 

 

Sursa: IGSU – Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta