Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater anunță că ,în urma unui referendum intern, au votat pentru declanşarea unei greve generale. Totuşi, greva generală va fi precedată de o grevă de avertisment mâine, 17 mai, în intervalul orar 11:0013:00.

Acestă grevă este ultimul avertisment câtre guvernanţi înainte de declanşarea unei greve generale pe 22 mai.

 

După cinci luni de proteste, guvernul României din păcate a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică(…) E voinţa oamenilor de a a declanşa conflictul de muncă şi de a intra în grevă”, au spus reprezentaţii sindicatelor într-o conferinţă de presă.”

Dragi părinţi vă cerem să ne înţelegeţi că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluţie pentru ai determina pe aceşti guvernanţi să nu ne mai ignore să nu mai fie indiferenţi şi să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi şi pentru sistemul de învăţământ şi pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi să nu vă speriaţi de declanşarea acestei forme de protest este o acţiune îndreptăţită a noastră o acţiune de protest care vizează până la urmă o finanţare corespunzătoare sistemul educaţional şi asigurarea unui viitor pentru voi aici în ţară”, au spun sindicaliştii.”

 

Săptămâna trecută a fost organizat un protest amplu al angajaților din educație. Liderul FSLI Simion Hăncescu declara pentru Edupedu.ro că “peste 14.000 de persoane au fost în stradă, conform cifrelor date de jandarmerie. Mesajul care a izvorât astăzi este grevă generală. Lumea susține forma aceasta extremă de protest”.

 

Revendicările sindicatelor din educație :

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile;
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.