În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, luni, 9 noiembrie 2022, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pentru al 12-lea an consecutiv. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității dejene.

Slujbele dedicate hramului au debutat încă de aseară cu slujba Vecerniei și au continuat astăzi cu Acatistul Sfântului Nectarie și cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Toți cei prezenți s-au putut închina și la moaștele Sfântului Nectarie.

La finalul slujbei, preotul paroh, protopopul Ioan Buftea, a mulțumit chiriarhului pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă, precum și tuturor celor prezenți la hram.

Scurt istoric

Parohia Dej V, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie, este una din parohiile tinere ale orașului, fiind înființată în data de 15 mai 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale creștinilor de pe strada Crângului. Piatra de temelie a fost pusă în același an, în data de 13 august 2011.

De asemenea, în sfântul lăcaș se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Încă de la înființare, parohia este păstorită de preotul Ioan Buftea. Acesta, începând cu data de 14 ianuarie 2015, a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.