Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat vineri de către un bărbat în vârstă de 41 de ani, arestat imediat, cu un pistol pe care l-a confecţonat el însuşi, din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras, legate cu scoch.

Shinzo Abe a fost asasinat în timp ce susţinea un discurs la Nara. El a fost împuşcat în mai multe rânduri, a fost preluat de salvatori în stare critică şi a murit câteva ore mai târziu din cauza rănilor.

Poliţia a deschis o anchetă pentru a înţelege motivaţiile asasinului, căruia i-a percheziţionat locuinţa.

Poliția din Nara a confirmat într-o conferință de presă că a confiscat mai multe arme lucrate manual din apartamentul suspectului, precum și un computer și cărți, relatează NY Times.

Nu se știe ce fel de muniție a fost folosită în atacul care l-a ucis pe Shinzo Abe. Dar în videoclipul care surprinde incidentul se aud două împușcături, la aproximativ două secunde și jumătate una de alta, cu un raport profund care sugerează că provin de la un cartuș precum cele folosite la vânătoare.

O astfel de muniție, folosită în mod obișnuit pentru vânatul mic, constă dintr-un propulsor și un număr de proiectile sferice solide. Împușcătura se extinde într-un model conic care se lărgește cu distanța.

Cantitatea de fum observată în înregistrările video cu atacul nu este tipică pentru muniția modernă achiziționată din comerț, sugerând că sistemul de tragere și muniția ar fi putut fi de asemenea făcute în casă sau improvizate.