O elevă în vârstă de 14 ani de la Școala din Geaca se află în stare critică la spital, după ce s-a înecat în timpul pauzei cu un jeleu. Fata a fost văzută de colegi că nu mai poate respira, iar în scurt timp a căzut inconștientă la pământ.

În urma apelului la 112, la școală au fost trimise mai multe echipaje medicale, atât de la SMURD Mociu cât și de la ambulanța Gherla. Până la sosirea ajutoarelor, manevrele de resuscitare au fost începute de asistenta școlii, iar mai apoi continuate de echipajele medicale. Inima fetei a reînceput să bată și a fost transportată mai apoi cu elicopterul SMURD la Spitalul de copii din Cluj.

Eleva este în comă profundă, în stare extrem de gravă, funcțiile vitale fiind susținute de aparate.

 

Conform studiilor, sufocarea este a patra cauză de moarte involuntară din lume. În astfel de cazuri, o simplă manevră a celor din jur poate fi salvatoare, și anume manevra Hemlich.

  • Persoana care execută manevra se poziționează în spatele persoanei care se sufocă și își pune bratele în jurul taliei acesteia.
  • Dacă persoana care se sufocă stă în picioare, se poziționează unul dintre picioare între picioarele victimei pentu a o putea susține dacă aceasta își pierde cunoștința.
  • Se poziționează un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor.
  • Se apucă pumnul cu cealaltă mana.
  • Se împinge abdomenul rapid în sus, ceea ce poate determina obiectul să sară afară și să elibereze căile respiratorii.

 

⚡️⚡️⚡️

 

Grădinița cu Program Prelungit “Junior” a desfășurat prima ediție a concursului județean de creație plastică ,,Sărbătoarea Paștelui în sufletul copiilor’’.

Scopul proiectului a fost cunoaşterea, promovarea, asigurarea continuităţii valorilor tradiţionale implicând preşcolarii şi şcolarii din învăţământul primar  în activităţi educative specifice vârstei lor.

Concursul a fost organizat și coordonat de profesor Moncea Elena și profesor Sămăreanu Cristina. Au partcipat preșcolari și școlari din Dej și din localitățile din împrejurimi precum și din alte 34 de județe din țară.

Coordonatoarele proiectului au declarat că scopul acestui concurs pentru copii a fost dezvoltarea imaginației, creativității, stimularea și afirmarea potențialului artistic al copiilor. Un procent de 25% din numărul participanților au primit premii constând în diplome, iar lucrările cadrelor didactice participante la simpozion au fost cuprinse într-un volum de la Biblioteca Națională.

Pentru a aprecia strădania și măestria preșcolarilor și elevilor din clasele primare, lucrările au fost expuse la Muzeul Municipal Dej.

 

⚡️⚡️⚡️

 

Modul în care administrația locală din Dej a ales să scape de ciorile din parcul mare, a atras atenția gărzii de mediu dar și a ONG-urilor care luptă pentru combaterea cruzimii împotriva animalelor.

 

Vizualizari: