În perioada 9-10 aprilie a avut loc la Iași, competiția de robotică “Centered Robotics Traditional Scrimmage”, organizată de echipa Centered Robotics, la care au participat echipe din întreaga țară. Echipa Vectron Robotics, alcătuită din 5 membrii pasionați de domeniul ingineriei și programării, a obținut locul întâi după meciurile de calificare, locul întâi după finale, cât și cel mai important premiu al competiției, WINNER ALLIANCE CAPTAIN, succes ce înglobează atât un robot performant în teren cât și activitatea generală a echipei.

Competiția s-a desfășurat pe durata a 2 zile, prima reprezentând inspecțiile tehnice ale roboților în care echipele și-au prezentat munca depusă în sezonul competițional 2021-2022 Freight Frenzy. La Liceul Teoretic “Miron Costin” din Iași, s-au desfășurat competițiile în teren la care Vectron Robotics s-a calificat pe primul loc cu un punctaj de 2090 de puncte și, în calitate de capitan, a reușit să formeze alianța care a câștigat finala. Din echipă fac parte elevii: Tudoran Alesia (Dep.Mecanică, clasa a IX-a), Chira Maria (Dep.Marketing & Media, clasa a IX-a), Mamolia Alexandru (Dep.Mecanică, clasa a X-a), Câmpean Vlad (Dep.Programare, clasa a X-a), Muncelean Răzvan (Team Leader & Dep.Proiectare CAD & Printare 3D, clasa a XI-a).

Fiecare meci în teren durează 2 minute și 30 de secunde și este alcătuit din 3 părți: 30 de secunde de autonomie în care robotul trebuie să ia propriile decizii, urmate de 2 minute de telecomandare. Tema competiției se schimbă anual, provocarea acestui an fiind colectarea și plasarea unor elemente pe diferite nivele. Ultimele 30 de secunde din perioada de telecomandare se numesc „end game”, timp în care robotul trebuie să actionize un carusel pentru a livra rațe din cauciuc în teren.

„Vectron Robotics” este o echipă care participă anual la competițiile de robotică „FIRST Tech Challenge România”. Echipa a fost înființată în anul 2016 de un grup de elevi pasionați de inginerie și tehnologie prin sprijinul acordat de conducerea Colegiului Național “Andrei Mureșanu” Dej. Programul FIRST este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai important program de implicare multidisciplinară STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) din întreaga lume, având scopul de a oferi liceenilor posibilitatea de a aplica concepte integrate pentru rezolvarea problemelor complexe de robotică, dar și de a își dezvolta abilitățile de lucru în echipă, precum și dorința de a îi ajuta pe ceilalți prin activități de mentorat și voluntariat.
Programul FIRST Tech Challenge este organizat în România de Asociația „Nație prin Educație”. Programul se dezvoltă fără încetare încă din anul 2016 și are în prezent înscrise peste 160 de echipe de robotică din toată țara.

Procesul de proiectare și construcție a robotului a început încă din luna septembrie a anului 2021 și a durat 3 luni, timp în care au muncit multe ore după terminarea orelor de curs, dar și în weekend. Majoritatea pieselor de pe robot au fost realizate cu ajutorul imprimantelor 3D. Elementele metalice și de control de pe robot provin din SUA și însumează aproximativ 3000$.