Dr. Laura Coman, medic specialist boli infecțioase, șef secție Boli Infecțioase – COVID, Spitalul Municipal Dej, invitată la Radio Fir, în emisiunea „Cu cărțile pe față”, moderată de Ioana Jeler, a declarat următoarele:
„Secția COVID se întinde pe 3 nivele, avem în jur de 50 de pacienți + 7 pacienți pe secția de terapie intensivă.
Mulți pacienți vin în formă severă, credem noi de teamă de spital, de medici. Din păcate ce vedeți la televizor este real. Virusul există!
În aceste momente suntem 4 medici care ne ocupăm de pacienții de pe secția COVID și beneficiem de ajutorul celorlalți colegi, din celelalte departamente.
Este o patologie complexă, cu multe complicații, unde avem de tratat hemoragii digestive, insufieciente renale, diabet.
Valul 4 este mult mai agresiv și mult mai contagios, iar virusul face ravagii.
Facem tot ce se poate ca să-i calvam pe toți, însă este foarte important cât de repede ajung la spital și de comorbidități.
Statistic, în momentul de față avem doar 5/6 persoane vaccinate, din cele 50 de persoane internate.
Cred că oamenii întârzie să ajungă la spital de teamă că medicii sau asistentele te omoară, deși nu înțelegem de unde toate aceste informații. Persoanele antivacciniste au promovat o asemenea imagine, iar unele persoane au fost influențate.
Oamenii aud tot felul de povești de pe rețelele de socializare de la antivacciniști, nu-și iau informațiile corecte și înțeleg greșit rolul vaccinului.
Contagiozitatea este mult mai mare, iar formă este mult mai severă. Intervalul de vârstă rămâne același, iar cea mai tânăra persoană pe care am avut-o la spital a avut 28 de ani și era nevaccinata.
Uneori simțim că ajungem la capătul puterilor, dar noi am depus un jurământ, ne luptăm să salvăm cât de mulți pacienți, dar cu părere de rău nu am reușit să-i salvăm pe toți. Am avut decese și între grupa de vârstă 50-60 de ani, unii fără alte boli, au ajuns târziu la noi, au primit oxigen și schemă de tratament, însă nu au supraviețuit.
Avem un număr de telefon prin care ținem legătura cu aparținătorii celor care sunt în stare mai gravă, iar cei care sunt într-o stare mai bună pot ține personal legătura cu familia.
Nu învățăm din greșeli, nici de la țările învecinate, dar pot să remarc că zilele acestea a crescut numărul persoanelor vaccinate cu doza 1. Unii au luat decizia din cauza restricțiilor impuse, nu neapărat datorită conștientizării riscului de infectare.
Avem mulți pacienți care regretă faptul că au refuzat vaccinul, acum văzându-se internați în spital. Așteaptă toți să plece acasă, să se poată vaccina.”
La întrebarea după cât timp se poate vaccinul după infectare, răspunsul doamnei dr. Laura Coman este că se poate face vaccinul la o lună de zile după perioada de carantină.
De asemenea, recomandarea este ca oamenii să se vaccineze atât anti-COVID, cât și antigripal.
Dacă apar anumite simptome, trebuie să se țină legătură cu medicul de familie, care va recomanda dacă trebuie să se prezinte la spital sau nu.
Autor: Săplăcan Cătălina
Data publicării: 29.10.2021