Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” au participat la o campanie de donare de sânge, care s-a desfășurat la infirmeria instituției, sub atenta supraveghere a personalului medical din colegiu, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava.
Cu acest prilej, zeci de elevi, profesori, cadre militare și civile au devenit donatori, reușind să aducă speranță în inimile a sute de oameni.
Donarea de sânge reprezintă o acțiune umanitară care salvează vieți. Sângele donat o singură dată poate ajuta până la trei persoane. Elevii ștefăniști transmit un mesaj puternic cu acest prilej și îndeamnă populația să doneze, atât pentru binele lor, cât și al persoanelor care au nevoie de sânge.
„Este un act anonim, iar noi am ales să oferim un mic ajutor persoanelor care trec prin momente grele din punct de vedere medical. Astăzi a fost ziua în care am donat sânge pentru viață. Un strop de sânge, o șansă la viață.” (elev sergent Ana Lazăr și elev sergent Teodora Trohănel)
Deoarece donatorii de sânge trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi eligibili, toți voluntarii au completat un chestionar unde și-au notat, sub îndrumarea medicilor specialiști, datele personale și istoricul medical, mai apoi fiind examinați în vederea evaluării stării de sănătate.
Elevii care au participat pentru prima dată la această acțiune au aflat de beneficiile aduse organismului prin donarea de sânge: împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, reglarea nivelului de fier din sânge, dar și beneficiile aduse ficatului prin reglarea nivelului mărit de trigliceride și a colesterolului.
Fii erou și salvează o viață! Ștefăniștii se implică periodic în activități umanitare și sociale, astfel că și la această campanie au spus „DA!” .
Foto și text: Francesca Șindilar