Prin OG 16/2022, Guvernul a stabilit că, din august, pentru contractele de muncă part-time, indiferent că vorbim de o oră pe zi sau șapte ore, contribuțiile la sănătate și pensii nu vor fi plătite ca în prezent la valoarea orelor muncite efectiv, ci raportându-se la salariul minim brut pe economie pentru un contract cu normă întreagă, respectiv 2.550 lei.

Regimul de suprataxare a contractelor part-time va intra în vigoare, iar angajatorul va fi nevoit să achite sume mai mari pentru angajații cu contract part-time, în special pentru contribuțiile la sănătate și pensii.

Cu regimul de suprataxare ce intră în vigoare, angajatorul va fi nevoit să plătească bani în plus pentru cei cu contracte part-time. Pentru că vizate sunt contribuțiile la sănătate și cea la pensii, el va achita aproape cât pentru un salariat cu normă întreagă.

Cum se diferențiază salariul
– avem un salariu minim brut pe țară de 2.550 de lei, aplicabil în aproape toate domeniile de activitate, indiferent că vorbim de mediul privat sau public (înseamnă un salariu orar brut de cel puțin 15,239 lei); și un salariu minim brut de 3.000 de lei aplicabil în domeniile următoare: construcții, agricultură și industria alimentară (înseamnă un salariu orar brut de minimum 17,928 lei)

Noutatea adusă de OG nr. 16/2022 în privința taxării part-time: la contribuțiile sociale taxarea pentru part-time
înseamnă cel puțin taxarea la nivelul salariului minim brut pe țară (adică 2.550 de lei), iar eventuala diferență între ce s-a plătit până în august 2022 și ce trebuie plătit ca urmare a raportării la salariul minim se suportă de către angajator.
Modul de impozitare al veniturilor este același pentru toți angajații: 10% impozit pe salariu, conform Codului fiscal.

Cei privilegiați sunt:

– persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
– persoanele fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
– persoanele fizice care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare;
– persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele vizate de aplicarea impozitului specific (baruri, hoteluri, restaurante, catering, unități alimentare); aici, scutirea mai funcționează doar până la 1 ianuarie 2023, ca urmare a eliminării impozitului specific – detalii, aici;
– angajații din domeniul construcțiilor, al agriculturii și al industriei alimentar, dacă angajatorii lor îndeplinesc condițiile pentru aplicarea facilităților fiscal

Contribuția la sănătate este 10% pentru angajați. De la 1 august, în cazul contractelor part-time, procentul nu se mai poate aplica la cât e salariul brut în contract, ci pornește de la valoarea salariului minim.

Dacă un salariu este de 1.100 de lei, procentul contribuției la sănătate se aplică obligatoriu valorii de 2.550 de lei. Diferența între 110 și 255 de lei este achitată de angajator, nu de salariat. Excepțiile: dacă angajații sunt elevi sau studenți; beneficiază de pensie pentru limită de vârstă; sunt ucenici minori (sub 18 ani); sunt persoane cu dizabilități sau care pot lucra, potrivit legii, mai puțin de opt ore/zi; dar și salariații care au încheiate mai multe contracte de muncă și remunerația totală depășește nivelul salariului minim brut.

Contribuția la pensii – Valoarea acesteia e 25%. În cele trei domenii – construcții, agricultură și industria alimentară – avem aplicabilă, condiționat, o facilitate fiscală ce presupune reducerea contribuției la valoarea de 21,25%. Cei 3,75% merg către Pilonul II de pensii, dar dacă angajații ce ar beneficia de reducerea contribuției vor, totuși, ca acest procent să se ducă la Pilonul II, pot alege asta, potrivit avocat.net