Preot Ioan Buftea, Protopop al Protopopiatului Ortodox Dej, a fost invitat azi, 16 noiembrie 2022, la Radio Fir, în emisiunea “Cu cărțile pe față”, moderator Ioana Jeler, unde a lăsat câteva cuvinte de suflet pentru oameni, ca prilej al POSTULUI CRĂCIUNULUI care a început ieri, 15 noiembrie 2022.

“STAREA SUFLETEASCĂ A OMULUI ESTE ALTA ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ, IAR COLINDELE NE AJUTĂ, NE APROPIE DE DUMNEZEU, DE OAMENI.

COLINDĂM ÎN CETE, IAR ACOLO SE ALUNGĂ ORICE ORGOLIU. MERG FETE, BĂIEȚI, OAMENI ÎN VÂRSTĂ ȘI COPILAȘI.

LA ORAȘ FOARTE PUȚINI COLINDĂTORI MAI VIN LA CASELE NOASTRE.

Sunt multe frământări omenești, datorii financiare, iar mintea noastră merge în direcția “dacă mâine nu mai este bine?”. Mesajul meu este să ne bucurăm de momentul prezent, nu știm ce aduce ziua de mâine. La cârma vieții noastre este Dumnezeu! Trebuie să avem grijă să fim cumpătați, să nu facem risipă, dar să nu fie ÎNGRIJORARE. Nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine, știe Tatăl Nostru ce vă lipsește!

Trăim într-o lume pe repede înainte, cu eforturi puține. Vrem să ajungem aproape de Dumnezeu fără efort. Biserica ne pune la îndemână această jertfă pe care o putem face: să postim, cu bucurie și fără mândrie. Să mulțumim Domnului pentru post, să păstrăm discreția acestui fapt.

Este importantă starea noastră sufletească, iar când începi să te înveți cu postul, acesta va face parte din viața ta.

Să postim cu sufletul, să postim de răutate, să nu fim egoiști și mândrii. Când postești fața ta să nu fie tristă, să fie luminată, iar Dumnezeu îți va răsplăti pentru asta.

Cunosc mulți oameni care postesc și nu concep altfel, chiar dacă cei din jur recomandă să nu facă asta fiind în vârstă sau cu probleme de sănătate.

Îl voi cita pe Sfântul Ierarh Tihon: “Postitorul adevărat este cel care nu se mânie și nu se înfurie, nu face rău, nici nu se răzbună, își pune baza gurii sale, se abține de la lingușeli, minciuni. Este cel care se îndepărtează de orice rău.”

Să dea Dumnezeu să înțelegem că noi avem nevoie de post, nu postul de noi!

Protopopiatul Ortodox Dej continuă tradiția cu, concertul “Colind din suflet de copil”, unde sunt copii de la școlile din Dej și din împrejurimi, în data de 6 decembrie de la ora 17, la biserica de pe Regina Maria. La biserica noastră, la Parohia Ortodoxă “Sfântul Ierarh Nectarie” Dej, artista Cristina Beldean Moșuțan va relua repetițiile, iar în 17 decembrie, de la ora 19 va reveni la Centrul Cultural Arta îndrăgitul Ștefan Hrușcă.

Putem deja să colindăm, este o mărturisire, o slavă către Dumnezeu, chiar de când începe postul Crăciunului putem asculta și putem colinda.

În încheiere voi spune următoarele cuvinte:

Meditați mai mult la viața noastră duhovnicească, cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Să ne facem timp de rugăciune și să citim sau să recitim Sfânta Scriptură. Să ne străduim să fim mai aproape de Dumnezeu.

Prin semenii noștri să ne apropiem mai mult de Dumnezeu!