UPDATE: Bilanţul victimelor cutremurului produs luni dimineaţa în Turcia se modifică rapid. Peste 500 de persoane au murit în Turcia şi în Siria, anunţă autorităţile.

UPDATE: Preşedintele turc, Recep Erdogan, a scris pe Twitter: „Le transmit cele mai bune urări tuturor cetăţenilor noştri care au fost afectaţi de cutremurul care a avut loc la Kahramanmaraş şi s-a simţit în multe părţi ale ţării noastre. Toate unităţile noastre sunt în alertă sub coordonarea AFAD.

Echipele noastre de căutare şi salvare au fost trimise imediat în zonele afectate de cutremur. Ministerul nostru de Interne şi Sănătate, AFAD, guvernatorii şi toate celelalte instituţii şi-au început activitatea rapid.

Coordonăm şi lucrările iniţiate după cutremur. Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube şi să ne continuăm munca”.

Aproape 1.000 de voluntari de căutare şi salvare sunt trimişi din Istanbul în regiunile afectate de cutremur din Turcia, potrivit guvernatorului Istanbulului, a declarat Ali Yerlikaya.

Acest lucru vine după ce agenţia de gestionare a dezastrelor din Turcia a solicitat sprijin internaţional pentru a-şi extinde eforturile de căutare şi salvare.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia şi Siria. Iniţial se vorbea despre zeci de victime, dar între timp au fost confirmate 195 de decese în cele două ţări, potrivit autorităţilor citate de Sky News.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat pe Twitter că „echipe de căutare şi salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.

„Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cât mai puţine pagube”, a scris el.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că „prioritatea este să scoatem oamenii prinşi sub clădirile ruinate şi să îi transferăm la spitale”.

Pagubele nu pot fi estimate, dar sunt foarte mari. Autorităţile regionale vorbesc de sute de case distruse sau avariate de cutremur.

Patru cutremure de intensitate mică şi medie s-au produs luni dimineaţa în România în mai puţin de două ore.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur a fost şi cel mai puternic. A avut magnitudinea 4,5 şi s-a produs la ora 3.26. A fost urmat de un cutremur cu magnitudinea 2,6 produs la ora 4.09 şi de altul cu magnitudinea 2,9 înregistrat de aparate la ora 4.13. Ultimul seism, cu magnitudinea 2,7, a fost la ora 5.01.

Cutremurele înregistrate luni s-au produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimi cuprinse între 17 şi 20 de kilometri.

Un cutremur mult mai puternic s-a produs tot luni în Turcia. Acesta a avut magnitudinea de 7,8, a zguduit Turcia şi Siria, dar a fost simţit şi în alte ţări din regiune. Estimările provizorii ale autorităţilor citate de Sky News arată că cel puţin 100 de persoane au murit şi că numeroase case s-au prăbuşit.

Un cutremur foarte puternic s-a produs în noaptea de duminică spre luni în Turcia. Seismul a provocat cel puţin 100 de decese şi a fost simţit în mai multe ţări.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia şi Siria, provocând moartea a cel puţin 100 de persoane, potrivit autorităţilor citate de Sky News.

Cutremurul a avut epicentrul în oraşul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 20 de mile de Gaziantep, la o adâncime de 11 kilometri. Seismul a fost urmat de cinci replici puternice.

Cel puţin 38 de persoane au fost declarate moarte în Turcia şi alte 62 au murit în Siria. Cutremurul a fost simţit în Liban şi Cipru.

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii sau ieşit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare şi locuitorii caută supravieţuitori printre ruine.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puţin 34 de clădiri s-au prăbuşit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

 

 

Sursa: zf.ro (Ziarul Financiar)