FOTO: iStock
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 10-13 noiembrie 2022, cea de-a III-a ediție a Festivalului Cărții 📖 pentru Copii.
Derulat sub motto-ul „O copilărie fără cărți nu este copilărie. E ca și cum ai fi izgonit din locul fermecat în care poți găsi bucuria în stare pură.” (Astrid Lindgren), festivalul își propune să-i încurajeze pe copii să redescopere bucuria lecturii și să atragă atenția asupra cărților dedicate lor. Activitățile vor fi diverse, pe lângă cele legate de carte și lectură, programul va cuprinde activități interactive și educative, atât pentru copii, cât și pentru părinți: întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte pentru copii, ore de poveste în mai multe limbi, ateliere pentru copii și părinți. De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc o serie de evenimente dedicate sărbătoririi celor 20 de ani de la inaugurarea Secției pentru copii în sediul central al bibliotecii de pe Calea Dorobanților și a celor 20 de ani de la lansarea Cenaclului literar „Traian Brad”.
Vor fi prezenți alături de copii, împărtășindu-le din tainele scrisului, lecturii și realizării ilustrațiilor de carte: scriitorul și traducătorul Florin Bican, Diana Tivu, autor și ilustrator de carte pentru copii, și ilustratorul, Adrian Barbu.
Joi, 10 noiembrie, ora 17.00, poveștile vor avea un sunet aparte în lectura Doinei Gecse-Borgovan de la Radio România Cluj, iar la ora 18.00, cei mici sunt invitați la spectacolul susținut de actorii Teatrului de Păpuși „Puck”, cu piesa Motanul încălțat.
Vineri, 11 noiembrie, ora 14.00, jucătorii echipei de baschet U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, Eduard Roschnafsky și Andrija Stipanović, vor vorbi copiilor despre pasiunea pentru baschet și lectură. La ora 17.00, Concursul de lectură „Bătălia Cărților” – secțiunea în limba română, categoria de vârstă 11-13 ani își va desemna câștigătorii.
Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19.00, părinții sunt invitați la o discuție cu tema Repere în dezvoltarea limbajului verbal, invitat, Roxana Oltean, logoped.
Duminică, 13 noiembrie, ora 17.00, cenacliștii bibliotecii se vor bucura să-și vadă creațiile literare publicate în antologia care se va lansa în cadrul festivalului: Muguri: antologie: Cenaclul literar „Traian Brad”: 20 ani – 2002-2022; Atelierele de scriere creativă „Călătorii imaginare printr-un secol de bibliotecă”. Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2022. Lansarea va avea loc în prezența coordonatorului cenaclului, scriitorul Victor Constantin Măruțoiu.
Parteneri ai evenimentului: Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – Filiala Cluj, Asociația „Prietenii Bibliotecii”, Teatrul de Păpuși „Puck”, Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, Institutul Confucius, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Centrul Cultural German, Centrul de Limbă Portugheză „Camões I.P.”, Clubul U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, Librăria Tutimi și Titoc, Cărticim împreună, Radio România Cluj, instituții de învățământ.
Secția pentru copii, Secția pentru adolescenți, Sala de literatură universală „Victor Hugo” și Biroul Înscrieri vor avea program pentru public sâmbătă și duminică, în intervalul orar 14.00-20.00, iar copiii cu vârsta sub 14 ani pot fi înscriși gratuit la bibliotecă.
Evenimentul se va desfășura la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104.
Programul detaliat al activităților este disponibil pe www.bjc.ro.