Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.
𝗔𝗹𝗶𝗻 𝗧𝗶𝘀̦𝗲, 𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝗲𝗮𝗻 𝗖𝗹𝘂𝗷: ,,𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑙𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑜𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑟ℎ𝑖𝑡𝑒𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝑜 𝑑𝑒𝑜𝑠𝑒𝑏𝑖𝑡𝑎̆ 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑎𝑔𝑎 𝑇𝑟𝑎𝑛𝑠𝑖𝑙𝑣𝑎𝑛𝑖𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑠𝑒𝑚𝑛𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑣. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑣𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑎 𝑖̂𝑛 𝑟𝑖𝑡𝑚 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡 𝑎𝑡𝑎̂𝑡𝑎 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑐𝑎̂𝑡 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑡𝑒𝑜 𝑣𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑖𝑡𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑢, 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̂𝑡, 𝑖̂𝑛 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑠𝑐𝑢𝑟𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙, 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑑𝑎𝑡 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑢𝑖𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙.”
În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:
📌Refacere a elementelor din lemn: peste 95%;
📌Cablarea instalației electrice (subsol): peste 95%;
📌Refacere a zidăriei subsol interior: 94%;
📌Montare a instalațiilor sanitare – exterior: 90%;
📌Refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă: 70%;
De asemenea, se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalațiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă și a pietrei.
In ceea ce privește corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, mai urmând a fi montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.
Până la completa finalizare a  lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.