Dacă în viața civilă există firme de net, de telefonie, planuri de date, opțiuni și magazine de unde ne cumpărăm laptopurile și smartphone-urile, în sistemul militar există specialiștii în comunicații și informatică (pe scurt, transmisionştii), care asigură toate aceste servicii (și ceva în plus) pentru ca o structură militară să funcționeze.

„Când ne-am ales specializarea de arme, după anul I de Academie, despre Transmisiuni ni s-a spus că ne va permite să ocupăm funcții în orice unitate din țară, pentru că peste tot va fi nevoie de asemenea specialiști. N-au greșit: așa cum există „tipul de la IT” în orice corporație, tot aşa îți dorești cu fervoare să găsești transmisionistul de serviciu de fiecare dată când pică netul sau ți se strică telefonul exact înainte de videoconferință.
În restul de 99,5% din timp, când mailurile de la colegi curg, comandantul te sună de 8 ori pe oră și documentele se printează cu un click, ai uitat că această specializare există. Dar pentru ca lucrurile să funcționeze, cineva priceput le-a făcut instalarea și lucrează constant la monitorizare, mentenanță și dezvoltarea sistemului.

În teatrul de operații, în teren, când tot sistemul e instalat de la zero, adică atunci când avem nevoie de legături satelitare şi rețele care asigură convorbiri și transmisii de date la mii de kilometri, deja transmisionistul e privit ca un specialist de neînlocuit.

Chiar şi la orice exercițiu pe teren, când avem nevoie de legături pe un câmp de câțiva kilometri ei fac să apară antene, rețele radio, rețele telefonice și chiar semnal de net în pustiu, știu exact cât cântăreşte un apel telefonic: 5 kg de rolă de cablu albastru CTY-67 întins peste dealuri pentru instalare, 340 calorii alergând de la o cutie de joncțiune la alta, 2 planuri de rezervă, un cleşte de sertizat mereu la îndemână….câteva bătăi de inimă în plus când comandantul pune mâna calm pe receptor şi şopteste ferm „3,2,1 Lansare!”…. apoi un zâmbet nemăsurat când cerul tună și o rachetă țâşneste spre țintă, pentru că artileristul a înțeles clar ordinul de tragere, prin legăturile gândite și făcute de echipa de la comunicații.” (amintirile unui ofițer transmisionist)

Astăzi, de ziua Transmisionistului militar, le urăm tuturor care slujesc arma Comunicații și Informatică un sincer „La mulți ani!”

Foto:arhiva/MApN