La mulți ani, salvatori. 175 de ani de la lupta pompierilor din Dealul Spirii.

Sărbătorită în fiecare an pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor Români ne oferă ocazia să ne amintim un episod glorios din istoria națională – bătălia dusă în urmă cu 169 de ani, pe Dealul Spirii, de către detașamentul de pompieri bucureștean condus de căpitanul Pavel Zagănescu împotriva numeroasei armate otomane, care a venit să învingă mișcarea revoluționară din 1848 prin forța armelor.

Pe locurile dramaticei confruntări, înnobilate cu sângele celor căzuți în sarcina datoriei, ca omagiu adus jertfei pompierilor, a fost ridicat și dezvelit la 13 septembrie 1901, pe soclul Pompierilor, Monumentul Eroilor Pompierilor. care se scrie cu majuscule: LUPTATORII DIN 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR.

Primul Parlament al României, acordă în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţă și prima medalie românească – PRO VIRTUTE MILITARI, apreciind astfel sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul și patriotismul pompierilor militari.

Tot ca o recunoaștere a eroismului pompierilor, 13 septembrie 1863 a fost aleasă pentru predarea noilor steaguri de luptă către Armata Națională, Batalionul de Pompieri București (înființat din 1861) primind primul drapel de luptă din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România.

Nobleţea misiunilor umanitare, cu care au fost investiţi pompierii, a fost pusă în evidenţă şi pe timp de pace: ele au presupus asumarea unui risc permanent şi nu de puţine ori acesta a fost cel al sacrificiului suprem, îmbogăţind “galeria eroilor” care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor.

În confruntarea cu incendii devastatoare ori cu alte calamitaţi, pompierii au făcut de multe ori dovada sacrificiului suprem, periclitându-şi viaţa pentru a o apăra pe cea a semenilor.