Ca în fiecare an, pe data de 26 septembrie se sărbătoreşte Ziua Limbilor Europene, sărbătoare care a luat fiinţă pe data de 26 septembrie 2001, la iniţiativa Consiliului Europei C.E., care încurajează astfel plurilingvismul european. Suntem convinşi că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului nostru.

Centrul European de Limbi Moderne de la Graz împreună cu Consiliul Europei pun la dispoziţia şcolilor mai multe informaţii şi resurse disponible pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor (www.ecml.at):

http://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/PreviousDay/20210916/language/fr-FR/Default.aspx

Anul acesta, sub deviza valorizarea tututor limbilor europene, dorim să subliniem importanţa tuturor limbilor prezente pe continentul european. Iată câteva exemple de resurse disponible:

  • Secţiunea ,,Citate celebre” va include o varietate de citate din limbi şi origini diferite
  • Jocul ,,Unde sunt?” vă invită să identificaţi ce ţară este reperezentată într-o anumită imagine, pe baza unor indicii lingvistice vizibile

Inspiraţi de această mare sărbătoare europeană, catedra de limba şi literatura engleză şi franceză, de la Liceul Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian” Dej a marcat această sărbătoare a multilingvismului şi pluriculturalismului printr-o lecţie deschisă, avându-l ca şi coordonator de activitate pe profesorul şi scriitorul Vasile-Dan Ungur, profesor de limba engleză la L.A.P.I. Dej care a vorbit punctual despre: Cine decide despre ce este corect în nórmele de gramatică din structura unei limbi? , O călătorie prin limbile Europei, prin expunerea vebală a unei fraze ,,Ȋnvăţarea câtor mai multe limbi, ne este foarte folositoare în viaţă.”, expusă succesiv, de mai mulţi adolescenţi în 26 de limbi europene, fiecare purtând în mână steagul ţării respective şi având pictat pe obraz sau pe mâni culorile steagului ţării europene, pe care o reprezintă.

De asemnea, menţionăm că s-a trecut în revista Broşura limbilor europene on line, despre multilingvismul şi pluriculturalitatea limbilor europene, expresiile idiomatice specifice fiecărei limbi, precum şi răsucitorile de limbă care, auzite de persoane străine, pot să stârnească râsul, despre limba semnelor sau body language-ul care a făcut anumiţi actori celebri să-şi depăşească graniţele culturale şi lingvistice naţionale, printre care amintim: Charlie Chaplin, părintele filmului comic mut, Stan şi Bran şi nu în ultimul rând  Rowan Atkinson, celebrul ,,Mr Bean”.

Activitatea s-a deschis prin prezentarea unui Power Point, proiectat în Sala Festivă Multimedia de la Parterul Corpului B, cel nou de la L.A.P.I. Dej, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a durat 50 de minute, activitate la care au luat parte toate clasele: a XII-a, a XI-a şi a X-a , alături de doamna director profesor de informatică Anamaria Ceteraş-Mătieş şi d-l director adjunct, profesor de educație fizică şi sport Iosif Martonos, alături de profesorii de la catedra de limba şi literatura franceză L.A.P.I. Dej: Anamaria Sabou, Reiter Mihaela, profesor de educație fizică şi sport Groşan Andrei şi fost elev al coordonatorului de proiect în 2011.

Prof. Vasile-Dan Ungur vorbind despre multilingvism şi pluriculturalitatea limbilor europene

Pozele au fost realizate de tehnician inginer de sistem Ovidiu- Adrian Sălăjan de la Liceul Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian ‘’.

Ȋn secţiunea ,,Ȋntrebări pe care nu aţi îndrăznit să le puneţi despre limbi” (on line în septembrie), experţii din domeniul lingvistic din întreaga Europă vor răspunde la întrebări precum : ,,Ȋntr-adevăr am nevoie de o gramatică pentru a învăţa o limbă?” sau ,,Cine decide ce este corect pentru o limbă sau pentru ortografía unui cuvânt?”. Acestea vor fi transmise experţilor pentru ca aceştia să răspundă sub forma unui videoclip.

Ȋn calendarul lingvistic se vor afla date cheie şi repere privind limbile străine.

Obiectivele propuse au fost atinse : elevii au înţeles  semnificaţia expresiei şi sărbătorii Zilei internaţionale a limbilor europene, să recunoască data instituirii acestei sărbători şi să cunoască de către cine a fost luată decizia sărbătoririi unei asemenea sărbători.

Nici elevii clasei a V-a B nu s-au lăsat mai prejos, ei şi-au picatat steagul ţării europene reprezentative pe palma lor dreaptă şi au efectuat colaje din hărtie colorată a steagurilor ţării respective.

Elevii clasei a V-a B, sărbătorind Ziua Limbilor Europene.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o mica agapă, din produsele aduse de elevi, în pauza mare.