În 1993, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat această zi sărbătoare internațională pentru a atrage atenția și conștientizarea față de provocările cu care se pot confrunta familiile. În anul următor, 1994, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Familiei.
În România, în anul 1995, ziua de 15 mai a fost declarată și Ziua Familiilor Române.
Pe lângă sărbătorirea lucrurilor bune care vizează familia, ONU are în vedere ca Ziua Internațională a Familiei să fie un prilej de observare. În acest sens, autoritățile și oamenii trebuie să aibă în vedere faptul că familia a suferit diverse schimbări de-a lungul timpului, în toate colțurile lumii. Aceste schimbări sunt de natură socială, economică și mai ales demografică.
Cercetările arată că scăderea fertilității crește, de asemenea, ratele de participare la forța de muncă a femeilor. Pe de altă parte, scăderea fertilității duce la familii mai mici, mai puțin capabile să facă față îngrijirii și altor responsabilități familiale.
În plus, ratele scăzute de fertilitate pot submina forțele de muncă și structurile sociale, declanșând reacții drastice cu consecințe imprevizibile asupra unor probleme, de la securitatea socială la egalitatea de gen.
Ziua Internațională a Familiei, sărbătorită pe 15 mai 2023 are ca temă „Tendințe demografice și familii”.
La sfârșitul anului trecut, populația lumii a ajuns la opt miliarde de oameni, crescând îngrijorările cu privire la perspectivele urbanizării durabile și gestionarea schimbărilor climatice.
Schimbarea demografică este una dintre cele mai importante tendințe majore care afectează lumea noastră și viața și bunăstarea familiilor din întreaga lume. Tendințele demografice sunt în mare măsură determinate de modelele de fertilitate și mortalitate.
Rata scăzută a ferilităţii aduce beneficii pentru familii, deoarece acestea sunt mai capabile să investească în sănătatea și educația copiilor lor, ceea ce, la rândul său, ajută la reducerea sărăciei și la îmbunătățirea dezvoltării socio-economice.
Sărbătorirea Zilei Internaționale a Familiei anul acesta este de a crește gradul de conștientizare cu privire la impactul tendințelor demografice asupra familiilor. Inițiatorul acestei sărbători, ONU, și-a rezervat dreptul de a organiza și de a promova activități de tipul conferințelor, al atelierelor și al emisiunilor televizate.
Evenimentul va include :
- Lansarea documentului de referință „Impactul tendințelor demografice asupra familiilor”
- Prezentarea Raportului Social Mondial 2023 „Nu lăsăm pe nimeni în urmă într-o lume îmbătrânită”
- Prezentare despre echitatea și solidaritatea intergenerațională
- O prezentare generală a recomandărilor de politici ca răspuns la tendințele demografice Prezentarea inițiativelor societății civile pentru IYF+30
- Discuție interactivă cu participarea publicului
Cum sărbătorim Ziua Internațională a Familiei
Cea mai bună modalitate este să încercăm cu toții să petrecem timp în familie, pentru a marca această sărbătoare. Ne putem gândi și la cei care au rămas fără familie – copii în orfelinate sau vârstnicii din azilurile de bătrâni care nu mai au familii. Cu siguranță, vizitele și activitățile care bucură aceşti oameni pot fi organizate din timp, cu cooperarea autorităților și a conducerii acestor organizații.
Dacă ești cadru didactic sau părinte, poţi organiza câteva activităţi interactive pe tema familiei, cum ar fi fişe de activitate, cartonaşe pereche în cadrul unui joc de memorie, fişe de lucru pentru grupa mică, set de pagini de colorat, prezentare PowerPoint despre tipurile de familii, prezentare PowerPoint despre cum funcționează familia în diferite țări de pe glob.