Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, vă invită în perioada 13 – 18 mai 2024 să participați la evenimentele dedicate Zilelor Culturale ale Muzeului. Aceste evenimente prefigurează aniversarea centenarului Muzeului Municipal Dej, cei 100 de ani de existență împlinindu-se în anul 2025. Ziua de 18 mai culminează cu ediția anuală a Nopții Muzeelor.
Programul activităților:
- 13 mai 2024, ora 17:00 – Vernisaj expoziției cu vânzare urmată de ateliere de pictură organizate prin colaborarea cu elevii Clubului de Pictură „Elena Szervaczius” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej (Grădina Muzeului)
- 14 mai 2024, ora 18:00 – demonstrații de robotică prin colaborarea cu echipa VectronRobotics a CNAMD (Grădina Muzeului)
- 15 mai 2024, ora 17:00 – lansarea cărții „Poeme pentru prieteni”, Radu Săplăcan.
Vor prezenta: directorul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Bistrița, Ioan Pintea, jurnalistul Zorin Diaconescu, poetul Ioan Mureșan, preot Ioan Mărgineanși directorul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca. Momentul este urmat de un scurt metraj documentar despre poetul Radu Săplăcan în regia lui Gigi Cherecheșiu, reporter TVR Cluj.
- 16 mai 2024, ora 19:00 – reconstituire istorică alături de Asociația „Linia Frontului”. Reconstituiri ale unor tactici de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial, prezentare de armament, proiecție film în aer liber, film documentar cu tematică istorică(Grădina Muzeului)
- 17 mai 2024, ora 16:00 – Vernisajul expoziției de textile „Arta Firelor” a studenților din cadrul Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, comisar de expoziție Loredana Gheorghiu (Sală de conferință)
- 18 mai 2024, ora 18:00 – 00:00 – Noaptea Muzeelor | program special interactiv
INTRAREA ESTE GRATUITĂ!
Înființat în anul 1925, din inițiativa primarului doctor Pop Cornel, muzeul din Dej s-a numărat printre cele 20 de muzee existente în Transilvania în perioada 1919- 1929. Misiunea Muzeului Municipal Dej, în cei 99 de ani de existență a fost și rămâne aceea de a cerceta, interpreta și celebra trecutul într-un context al prezentului și viitorului, de a fi util comunității prin informațiile oferite despre istoria acestor locuri. Rolul muzeului este acela de a prezenta publicului prin intermediul expozițiilor creația materială și spirituală a comunităților de la confluența Someșurilor, evoluția istorică a orașului Dej, dar și alte expoziții temporare cu diferite tematici, având un important rol instructiv-educativ, recreativ și ilustrativ.