A crescut salariul minim.

Guvernul a aprobat în ședința de ieri mărirea cu 10% a salariului minim brut din România, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei lunar. Peste 1,8 milioane de români vor resimți măsură, spune Executivul. Ordonanța de creștere a salariilor din construcții și industria agroalimentară a fost însă amânată. Înainte de începerea ședinței de Guvern, premierul a declarat că la anul va fi cel mai probabil o nouă creștere.

Ultima mărire a salariului minim a fost în 1 ianuarie, când a crescut de la 2550 lei la 3000 lei.

⚡⚡⚡

Judecătorii au pus sub cheie „Casa Verde” fotovoltaice.

Programul a fost suspendat printr-o decizie a magistraţilor din Oradea, iar acum, aproape 90 de mii de români acceptați în această sesiune a programului au rămas cu ochii în soare şi aşteaptă deblocarea banilor.

Specialiştii cred că totul ar putea dura chiar şi trei luni.

Totul a pornit de la procesul câştigat de o firmă care a fost respinsă de Administraţia Fondului pentru Mediu şi nu a intrat pe lista instalatorilor autorizaţi. Judecătorii au decis supendarea programului până la lămurirea situației. Practic, a fost suspednată întrega procedură de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de finanțare. Președintele AFM a declarat că vor depune recurs și vor cere ca totul să se judece cu celeritate. Motivul pentru care firma din Oradea a fost respinsă, spun tot cei de la AFM, e lipsa completă a unor documente.

Prin programul Casa Verde, cei care s-au înscris își pot monta panouri fotovoltaice pe casă, iar statul subvenționează costurile cu 20 000 lei, aportul beneficiarului fiind de minimum 2000 lei, în funcție de puterea instalată.

⚡⚡⚡

Finalul anului 2025 ar putea fi momentul în care românii vor ajunge în SUA fără viza.

Cel puțin asta declara ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru. Recent, şi ambasadoarea SUA la Bucureşti a avansat tot anul 2025 ca termen pentru admiterea României în programul Visa Waiver, amintind însă de necesitatea îndeplnirii cirteriului legat de scăderea ratei de refuz.

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri era de 17 % în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit Departamentului de stat al SUA.

Și cetățenii maghiari au probleme în a ajunge în Statele Unite, deși fac parte din programul Visa Waiver. Autoritățile de peste Ocean spun că nu vor putea călători în STATE fără viza cei care au obținut cetățenia maghiară între anii 2011 și 2020, din cauza unor probleme de securitate. Mai exact, Guvernul de la Budapesta a acordat cetățenia maghiară pentru sute de mii de persoane din afara Ungariei, inclusiv mulți români, fără o verificare amănunțită a identității.

⚡⚡⚡

PSD va câștiga detașat următoarele alegeri, conform ultimului sondaj INSCOP realizat la comanda news.ro.

Jumătate dintre români spun că ar merge în mod sigur la vot la alegerile parlamentare, însă aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-şi exercite dreptul de vot. În cazul respondenţilor care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi au declarat că merg sigur la vot 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR. Ar urma, în ordine, ca intenţii de vot, UDMR – 4,6%, SOS – 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP – 1,7%, Pro România 1,5%, Forţa Dreptei 1%, REPER – 0.7%. Sondajul a fost realizat in perioada 15 – 22 septembrie pe 1550 de persoane. Marja de eroare maxima este de 2,49%.